"Різдвяний песик" Олександра Гавроша стане виставою Закарпатського муздрамтеатру

4 роки ago admin 0

2019 рік виявися надзвичайно плідним для закарпатського драматурга Олександра Гавроша. Одразу чотири його п’єси знайшли своє втілення на професійних українських сценах.

14 березня Закарпатський обласний театр драми і комедії до 80-річчя Карпатської України поставив виставу «Останнє танго у Хусті» про події 1939 року на Закарпатті. На День театру Тернопільський академічний обласний український драматичний театр імені Т.Шевченка показав прем’єру карпатської притчі «Вуйцьо з крилами». У вересні Запорізький дитячий театр «СВІЯ» поставив «Ромео і Жасмин».

На День святого Миколая  очікується прем’єра в Закарпатському академічному обласному українському музично-драматичному театрі мені братів Шерегіїв різдвяної феєрії «Коли звізда ясна…».  А на початку наступного року Закарпатський обласний театр драми і комедії з Хуста вже запрошує на мюзикл про відомого опришка Григора Пинтю, що давно став місцевою легендою.

 

Різдвяна феєрія «Коли звізда ясна..» написана на основі відомої казки Олександра Гавроша «Різдвяний песик», що побачила світ у 2015 році в Тернопільському видавництві «Навчальна книга-Богдан». Інсценізація цього твору під назвою «Коли звізда ясна….» стала лауреатом міжнародної КорнійЧуківської премії.

Як зізнається автор, він прагнув створити дитячу казку про закарпатське Різдво. (Звідси  й назва — перший рядок найвідомішої місцевої колядки, яка є лейтмотивом вистави).  А цьогоріч у видавництві «Фонтан казка» вийшла вже його друга «зимова» казка про Закарпаття — «Різдвяна історія ослика Хвостика», яка з часом теж може втілитися на сцені.