Закарпатський муздрамтеатр показав американську драму про парадоксальну любов

6 років ago admin 0

Михайло Фіщенко поставив виставу за п’єсою «Same time, next year» («Наступного року в цей же час») Бернарда Слейда – володаря премії «Оскар»

 

1 липня Закарпатський обласний академічний український музично-драматичний театр імені братів Шерегіїв потішив ужгородців четвертою прем’єрою на малій сцені. Режисер Михайло Фіщенко поставив виставу за п’єсою «Same time, next year» («Наступного року в цей же час») класика сучасної американської драматургії Бернарда Слейда, володаря премії «Оскар».

Актори (Олександр та Світлана Мавріц) впродовж півтори години тримають зал у напрузі, демонструючи всію гаму емоцій, які спалахують між багаторічними коханцями. Парадоксальна історія викликала у глядачів то сміх, то сльози. Адже на сцені кожен бачив… себе.

 

Вистава атмосферна, зі стилістикою повоєнної Америки, з чудовим художнім і музичним оформленням та розкішними балетними номерами чотирьох молоденьких покоївок у готелі, де розгортається ця неймовірна «лав сторі». Вдячні глядачі довго не відпускали акторів та авторів зі сцени, щиро аплодуючи та вигукуючи «Браво!». Вистава належить до тих, які хочеться переглянути ще не раз.

«Це серйозна робота, – коментує київський режисер Віталій Семенцов, який спеціально приїхав на ужгородську прем’єру. – П’єса дуже складна. Я б її побоявся взяти до роботи, бо грати акторам різницю в 25 років і тримати зал та ще й на малій сцені, де все під збільшувальним склом, це неймовірно складно. Тут не збрешеш. Михайлу Фіщенку це вдалося. Він знайшов філігранну точність режисерської концепції і підтвердив свій минулорічний диплом з відзнакою. Гарно вибудував балетні номери, які обрамлюють дію, доповнюють виставу. У театрі росте талановитий, креативний балетмейстер Дмитро Сньозик. Сьогодні на сцені був справжній театр».

«Вистава «The same time next year», як і попередні вистави на нашій малій сцені, схвилювала, зачепила за живе. Захотілося помовчати, подумати про себе, провести паралелі зі своїм життям, зрештою, вистава спровокувала самій собі поставити деякі питання… Попри те, що актори, з погляду моралі поводилися не зовсім етично, їх не хотілося засуджувати. Їхні стосунки викликали у глядача потребу аналізу, розуміння, а в декого, може, і заздрість…» – коментує викладач кафедри туризму та міжнародних комунікацій УжНУ Оксана Панько.

Другий показ «Same time, next year» («Наступного року в цей же час») відбудеться в п’ятницю, 6 липня, о 18.30. На сцені гратиме інша пара акторів – заслужений артист України Степан Барабаш та Наталія Немеш-Фечо. Щоправда, квитків на другий показ прем’єри вже майже не залишилося.

 

 

 

 

Іванка Когутич,
фото авторки та Мірка Вечора