“ВБИВЦІ ЛІСУ”! Як насправді господарюють у лісах #Закарпаття (ВІДЕО)

4 роки ago admin 0

Знищення карпатських лісів – тема, яка завжди буде актуальною. Якщо ти хочеш стати громадським активістом, або ж мати слово у суспільстві тобі треба йти у ліс. Адже там практично не залишилось дерев. І це ж чистої води правда, адже ти все це бачив по телебаченню.

Лісівники безкарно рубають та наживаються на зелених Карпатах, саме така думка переважає у суспільстві. Куди не піди, всюди лисі гори та злі лісівники із бензопилами та сокирами у руках. Лісовий хаос охопив не тільки Карпати але й розум українців. Та чи дійсно все так як нам малює телебачення та інтернет?!

Сьогодні вони стали основним джерелом інформації, тому для недобросовісних громадян, які мріють зійти на інформаційний олімп, у своій брудній роботі задля отримання бажаного результату, йдуть на любі методи. Саме такі, з великої літери “активісти” щоденно висвітлюють фотографії та відео лісів, які не мають жодного відношення до українських Карпат. Румунія, Сінгапур, Словаччина, Росія та навіть тропічні джунглі Амазонки. Все це, активісти підносять глядачеві як безщадне знищення українських лісів, тим самим зомбуючи громадян перед екранами моніторів. Та ми розділимо правду від видуманої брехні.

Можна із упевненістю сказати що Закарпаття – це край лісу. А за таким дорогоцінним господарством повинен стояти порядний господарник. Для нашої області ними виступають закарпатські лісівники. Закарпатське обласне управління лісового та мисливського господарства за площею лісового фонду Закарпаття входить до першої п’ятірки серед областей України, а за лісистістю і запасами деревини наша область займає перше місце. Структура управління складається із 20 державних підприємств лісового господарства.

Господарська діяльність підприємств, підпорядкованих Закарпатському обласному управлінню лісового та мисливського господарства спрямована на вирощування високопродуктивних стійких насаджень з метою покращення рекреаційних, природоохоронних і захисних функцій лісів. Та у роботі лісівників усе розпочинається із насіння.

Щороку восени, разом із учнівською молоддю, лісівники заготовляють насіння дуба, бука, ялини, ялиці, а також клена явора, ясена звичайного та інші лісоутворюючі породи.

Зібране насіння, лісівники у подальшому переробляють, аби відділити високоякісне, яке у майбутньому висаджується у спеціальних лісових розсадниках. У державних підприємствах Закарпатського ОУЛМГ на сьогоднішній день нараховується 153 лісових розсадника, загальною площею більше 62 га.

Під пильним оком лісівників, у розсадниках, лісові культури ростуть декілька років, після чого лісівники пересаджують їх безпосередньо у лісові масиви. Для заохочення підростаючого покоління та небайдужої громадськості, вже більше 10 років поспіль на теренах Закарпаття відбувається акція “Майбутнє лісу у твоїх руках”. Акція із лісовідновлення цього року охопила площу 2244 га. Посадка лісових культур торкнулась площі 726 га., решта це сприяння природному поновленню, молодим культурам яких лісівники впродовж не одного року допомагають рости та розвиватись.

Основна мета лісовідновлення це не тільки заліснення тих ділянок де відбувалась лісозаготівля, але й привернення громадськості, а особливо молодого покоління до збереження та примноження лісу. Основною рушійною силою є молоде покоління лісівників, а саме шкільні лісництва. Наразі на Закарпатті функціонують 32 шкільних лісництва, в яких здобувають ази лісової науки понад 600 учнів. Виховання проводиться як теоретично, у школах й конторах лісництв, так й практично – безпосередньо у лісі. Крім цього, з настанням осені, діти разом із лісівниками розпочинають сезон підгодівлі диких тварин.

У минулому році лісівниками було заготовлено трохи більше 1 млн кбм. ліквідної деревини, з якої ділової – 411 тисяч кбм. Тут також слід зазначити що протягом 2017-18 рр. вітровалами та буреломами пошкоджено 5297 га. лісових насаджень, загальною кубомасою 400 тисяч кбм. деревини.

Багато уваги лісівники приділяють охороні лісу, або ж іншими словами його захисту від незаконних рубок. Задля цього протягом цілого року, лісова охорона патрулює лісові масиви. Рейди відбуваються навіть взимку, з метою недопущення незаконного зрубу ялинок, у новорічно-різдвяні свята. Задля недопущення вивозу незаконної деревини біля кожного лісового фонду функціонують спеціальні пункти пропуску з черговим.

Уберегти ліс від браконьєрів, а також лісових пожеж, лісівникам допомагають дороги. Щороку закарпатські лісівники проводять комплекс заходів, спрямованих на будівництво та догляд за вже існуючими лісовими артеріями. Власними силами, за останні 10 років було збудовано більше 400 км. лісових доріг.

Сьогодні закарпатські лісівники – це велика дружня родина, яка готова у будь-який час допомогти не тільки колегам, але й закарпатцям та гостям краю. Якщо ви подорожуєте Закарпаттям, то неодмінно побачите та відчуєте важку роботу лісівника, який щоденною працею покращує добробут краю та зміцнює економіку країни.

Знищення карпатських лісів – тема, яка завжди буде актуальною. Якщо ти хочеш стати громадським активістом, або ж мати слово у суспільстві тобі треба йти у ліс. […]