Ужгородські лісівники вирощують ровесника динозаврів та дерево китайських ченців

4 роки ago admin 0
Дивне дерево, обнесене низеньким парканчиком, зростає у лісових розсадниках Ужгородського лісгоспу. Восени воно скидає свої дивні, пофарбовані в золотисто-жовті кольори листочки, які наввипередки збирають дітвора і дорослі. А дивуватися є чому: листя віялоподібні, з жилкуванням, за малюнком схожим на давні папороті, з однією або декількома виїмками по верхньому гофрованому краю.
 
Ця рослина – Ginkgo biloba L. (гінкго дволопатеве) – є найдавнішим видом дерев, що ростуть зараз на Землі. У юрському періоді, понад 200 мільйонів років тому, вони росли в Азії, Європі, Північній Америці і навіть в Гренландії, а найбільшого поширення досягли в мезозої, в період царювання динозаврів, іхтіозаврів і птерозаврів. Тому його називають ровесниками динозаврами.
 
Історія
 
Назва «гінкго» походить від китайської назви рослин gin-kyo, що означає «срібний плід». Стародавні китайські ченці саджали ці дерево на «святих місцях», у монастирях. Вони вважали, що рослина з оригінальними дволопатевими віялоподібними листям символізує дві категорії китайської філософії – інь і ян і є символом мудрості і зосередженості, стійкості і довголіття. До сих пір в Китаї, Японії, Кореї гінкго називають «деревом молодості”.
 
Ginkgo biloba – попередник смерекових Але на відміну від юних родичок-сучасниць, в гінкго немає голочок. Його листя – голки, зрощені, восени вони жовтіють і обпадають. І плоди гінкго зовсім не схожі на шишки: за формою вони більше нагадують абрикос. Гінкго – єдиний нині живий представник «перехідної ланки” між папоротями і хвойними.
 
За своїми корисними властивостями Ginkgo biloba є надзвичайно корисним.
 
«Найбільше корисних речовин міститься в листках рослини, саме вони і піддаються переробці – для виготовлення 500 грам корисної сировини використовується 30 кг листя, тому ціна сировини досить висока», – розповідає помічник лісничого Кам’яницького лісництва «ДП Ужгородське ЛГ» Олексій Кузнєцов.
 
У лікувальних цілях можна використовувати листя рослини, їх потрібно обов’язково збирати восени, коли починається вегетаційний період. Листя, насіння містить безліч ефірних масел, цінне ліналоола і фенилпропан. До складу рослини входить унікальна речовина гинкголид, який використовується для виготовлення багатьох препаратів.
 
Вони мають корисні властивості та застосовуються для лікування: захворювань серцево-судинної системи; психологічних недуг; травми мозку; цукровому діабеті; хвороб ЛОР-органів.
 
Серед протипоказань до прийому листя дерева гінкго білоба присутні хвороби, при яких заборонено вживати рослина в будь-якому вигляді. Серед таких захворювань відзначають наступні: виразка шлунка; гастрит.
 
Медичними вченими було доведено, що кошти з гінкго білоба є відмінною профілактикою інсульту, інфаркту. Щоб приготувати настоянку будинку, знадобиться горілка, листя рослини, все залити і настояти два тижні. Пити по 15 крапель, обов’язково розводити їх в підлогу склянці води. Курс лікування повинен тривати до одного місяця. Настоянку добре використовувати як омолоджуючий засіб.
 
Чай на основі гінкго білоба є чудотворним і цілющим напоєм, з його допомогою можна підвищити імунну системи, загострити реакцію, тонізувати загальний стан організму, відновити кровообігу у всіх системних органах. Якщо пити чай з гінкго білоба можна зупинити процес старіння, сповільнити утворення тромбоцитів.

Дивне дерево, обнесене низеньким парканчиком, зростає у лісових розсадниках Ужгородського лісгоспу. Восени воно скидає свої дивні, пофарбовані в золотисто-жовті кольори листочки, які наввипередки збирають дітвора і […]