Керівникам освітніх закладів Закарпаття нагадали законодавчі вимоги задля безпечної експлуатації котелень

4 роки ago admin 0

Робота промислових та відомчих котелень, як відомо, має сезонний характер. Адже працюють вони лише протягом опалювального періоду. Та до його початку слід готуватися заздалегідь. На цьому щороку фахівці Управління Держпраці у Закарпатській області наголошують під час зустрічей з керівниками тих закладів і підприємств краю,  котрі мають власні автономні котельні, у першу чергу медичних та освітніх установ.

Аби в котельнях був порядок, а в школах і лікарнях – тепло, галузеві інспектори Управління Держпраці під час проведення профілактичних заходів нагадують про необхідність завчасно подбати про безпечну експлуатацію опалювальних мереж. Проводилися такі заходи і цього року незадовго до початку опалювального сезону. Головні державні інспектори відділу нагляду в будівництві, енергетиці, машинобудуванні, котлонагляді та на виробництвах і об’єктах підвищеної небезпеки нещодавно побували з інформаційно-роз’яснювальною місією у багатьох навчальних закладах Закарпаття.

Зокрема, головний державний інспектор Людвіг Андращук  мав розмову з директорами, відповідальними посадовими особами та працівниками котелень  кількох рахівських шкіл. У ході цих зустрічей надав роз’яснення щодо дотримання  вимог нормативних актів з охорони праці при експлуатації водогрійних котлів та практичні поради щодо уникнення різних аварійних  ситуацій.

Подібні бесіди провів і його колега головний державний інспектор Ігор Кос  в Ужгороді. Фахівець відвідав котельні Закарпатського обласного палацу дитячої та юнацької творчості ПАДІЮН, ЗДО №15 «Казка» і ЗОШ І-ІІІ ст. № 10 з угорською мовою навчання ім. Дойко Габора.

За словами Ігоря Коса, на експлуатацію котлів потужністю понад 100 кВт і потрібно мати відповідний дозвіл, зареєстрований в установленому порядку. Не варто забувати і про договори щодо технічного обслуговування котелень зі спеціалізованими організаціями, які мають дозвіл на виконання таких робіт.

Водночас посадовець нагадав про важливість своєчасного проведення технічного опосвідчення та експертного обстеження котлів і обладнання; проходження обслуговуючим персоналом спеціального навчання та допуск до вказаних робіт кваліфікованих працівників; розроблення інструкцій, проведення чергових оглядів будівель і споруд тощо.

Тільки неухильне виконання усіх необхідних вимог чинних законодавчих актів сприятиме безаварійній та безпечній роботі опалювальних мереж.