Хід конем в «Брустурянському лісомисливгоспі»

4 роки ago admin 0

Ось так після важкої праці – трелювання лісу повертаються коні додому

Ці розумні та сильні створіння досі виручають лісівників на тих ділянках, де часом і трактору не пройти або не зовсім доцільно посилати потужну машину для вивозу декількох хлистів.

І не тільки в нашій країні, але і в індустріально розвинених західноєвропейських країнах. Наприклад, на найбільшій шведській виставці сучасних лісових технологій Elmia Wood завжди демонструють коней з відповідним обладнанням для лісового господарства.

За даними сайту «www.Gotakrabrukshastar.se» однією конячкою за допомогою возу можна вивозити до 600 кілограмів деревини. Деякі з цих возів для полегшення навантаження лісу обладнуються автономним маніпулятором.

В Європі навіть проходять так само постійні змагання, наприклад «Кінь на трелюванні лісу» недалеко від Геттінгена, Нідерзахсен (Німеччина).

Самі ж змагання – це імітація роботи в лісі. Коні, а це легкі і важкі упряжні ваги від 500 до 900 кілограмів, повинні пройти 10 перешкод, тягнучи за собою п’ятиметрову колоду вагою в 300 кілограмів. Перешкоди найрізноманітніші, включаючи проходження через зарості і кроком назад.

В Закарпатті лісівники Брустурянського лісомисливгоспу також наслідують традиції пращурів ведення лісового господарства і використовують трелювання деревини за допомогою коней. Так на висоті понад 1000 метрів на кордоні Закарпатської та Івано-Франківської областей розкинулося Турбатске лісництво (загальна площа 7542 га). В основному лісівники займаються охороною лісу і лісовідновленням. Велика увага тут також приділяють розвитку лісового туризму: розробляють туристичні маршрути й промарковують їх згідно з євростандартами, влаштовують кемпінги, навіть з цією метою залучають коней, вирощених на власній фермі.

Ось так після важкої праці – трелювання лісу повертаються коні додому Ці розумні та сильні створіння досі виручають лісівників на тих ділянках, де часом і трактору […]