Фахівці Управління Держпраці прийшли перевіряти «Ужгородський Турбогаз», а там вже господарює інша фірма

4 роки ago admin 0

Перевірка ПАТ «Ужгородський Турбогаз», яку провели нещодавно посадові особи Управління Держпраці у Закарпатській області, була передбачена планом проведення заходів державного нагляду (контролю) стосовно дотримання вимог законодавства з питань охорони праці. Треба сказати, що діяльність підприємства пов’язана зі  шкідливими і важкими умовами праці. До того ж, кілька років поспіль тут ставалися нещасні випадки на виробництві. Отож у ході попередніх перевірок посадовці Управління Держпраці особливу увагу звертали на усунення причин настання НВ відповідно до наданих приписів.

Але цьогоріч перевірити навіть ту незначну частину виробничих потужностей, які  залишилися заводу з минулих часів, на жаль, не вдалося. Колись це було одне з провідних підприємств, що виготовляло обладнання для нафтогазової промисловості. Донедавна тут працювали  ливарний та механікоскладальний цехи, ковальсько-пресова та каркасно-зварювальна дільниці. А цьогоріч на базі ПАТ утворилося нове товариство з обмеженою відповідальністю, котре успадкувало майже всі виробничі потужності, туди також перейшов працювати і ледь не весь колектив.

Тож представники  контролюючого органу  перевірили лише загальні питання з ОП. І, як з’ясувалося, претензій у цьому плані до керівництва виявилося ще чимало. Зокрема, керівник підприємства (директор) не пройшов навчання і перевірку знань з питань охорони праці; не призначено особу, на яку покладено виконання функції служби охорони праці на підприємстві, та відповідального за об’єкт підвищеної небезпеки, а саме експлуатацію та ремонт водозабірних споруд, та інші.

«До речі, це непоодинокий випадок, коли суб’єкти господарювання, які включені у план здійснення заходів державного нагляду (контролю), незадовго до  перевірки проводять ребрендинг своїх фірм або створюють нові на їх базі. До таких маніпуляцій власники підприємств зазвичай вдаються, аби уникнути відповідальності за допущені порушення вимог чинного законодавства або з інших міркувань, що особливо прикро», – констатує начальник Управління Держпраці Богдан Дорош.