Густий карпатський ліс, смереки, праліси та найвисокогірніше озеро в Україні підкорили лісові господарники Закарпаття

4 роки ago admin 0

Густий карпатський ліс, смереки, праліси та найвисокогірніше озеро в Україні підкорили лісові господарники Закарпаття. Є у наших Карпатах місця, куди не дісталися закарпатські лісівники повним складом. Мова йде про 2000-ки, а саме найвисокогірніше озеро на Україні Бребенескул (1798) та гора Гутин Томнатик (висота над рівнем моря – 2016 м).

Продовжуючи підкорювати 2000-ні вершини, на цей раз лісівничий десант дістався гори Гутин Томнатик.

О 8-й годині ранку – найкращий час, коли можна побачити світанок сонця над гірськими вершинами. Ознайомившись з інструкцією, як вести себе в горах, охоронці зелених легенів, журналісти, громадські активісти та представники пошуково-рятувальної бригади вирушили в дорогу аби побачити сакральні місця Чоргогірського хребта і неймовірні пейзажі . Під час походу лісом у цих місцях можна побачити і лісових хазяїв: рись, кота дикого, козулю або навіть ведмедя.

Крізь недоторканні праліси і непрохідні соснові чагарники

До озера льодовикового походження йшли з-поміж недоторканих людиною Чорногірських смерекових, букових, яворових і ялицевих пралісів і крутих схилів. Інколи шлях перетворювався на атракціон. Вгору-вниз, направо-наліво. З одного боку потік Бребенескул, який витікає з однойменного озера та потік Білий, який бере свій початок на схилах Говерли і зливаючись з Бребенескулом утворює річку Говерлу, з іншого кам’яні розсипи, вкриті сланкими стовбурами високогірних чагарників. Місцями, на межі лісового та субальпійського поясів, лісівники долали густе непрохідне плетиво чагарників сосни гірської та ялівцю сибірського, йшли крізь альпійські луки-полонини, де вівчарі випасають овець і роблять справжню рахівську бриндзю.

Найвище озеро на Чорногірському хребтрі – Бребенескул перед очима

Озеро Бребенескул вражає нічим не прикрашеною, природною красою. Назва озера походить від румунського слова «brebenoc» – барвінок, який вкриває фіолетовим цвітом полонини навколо високогірного озера двічі на рік. Воно схоже людську стопу, затиснуту в кільці масиву і різнобарвного незайманого лісу, який уже почав буяти осінніми фарбами. Озеро не просто красиве. Воно – унікальне.

Озеро утворене в льодовиковий період, і з цієї причини дуже відрізняється за виглядом від інших карпатських озер на Чорногірському хребті, в парі кроків від популярних маршрутів від Говерли до Поп-Івана. Озеро бере свій початок в Рахівському районі, його глибина сягає до 10 метрів. Озеро простягається на 134 метри в довжину і 44 метри в ширину. Весь потік води поповнюється з ґрунтових вод і атмосферних опадів. Не залежно від пори року вода завжди чиста, слабомінералізована. Однак водяться у цьому озері тільки ракообразні, адже в найжаркіший період воно прогрівається всього до 15 °С.

Щороку сюди поспішає багато туристів, щоб побачити це диво і відпочити у кристально чистій гірській воді.

Найближчі до озера вершини – це Гутин-Томнатик (2016) і – ви не повірите – Бребенескул, друга за величиною вершина Чорногорського хребта (2038). А ще з озера витікає річка, теж Бребенескул. Весь цей бребенескульний світ досить прохолодний. Сонце заглядає в долину з озером тільки в першу половину дня, чому тут приємно і радісно прокидатися. А ось після обіду світило йде за Гутин-Томнатик, і біля озера стає прохолодно – вітер то повністю пронизує крізь одяг, то вщухає за декілька хвилин і починаєш слухати тишу. Свідчення потужним вітряним потокам – вітрозахисні стінки для наметів на стоянках.

Мандри стежками Чорногірського хребта – справа не з простих, але з неймовірно захоплюючих, адже свіже повітря висот, прозорі кришталеві води гірських озер, мальовничікраєвиди незайманої природи Карпат залишають незабутні враження та дарують неповторні відчуття, і хоч довгі маршрути виснажують, проте неймовірно надихають.

Густий карпатський ліс, смереки, праліси та найвисокогірніше озеро в Україні підкорили лісові господарники Закарпаття. Є у наших Карпатах місця, куди не дісталися закарпатські лісівники повним складом. […]