«День Бетлена» у Хусті

4 роки ago admin 0

Вперше «День Бетлена» у місті над Тисою провели у 2013-му році, з нагоди чотирьохсотої річниці з дня призначення Ґабора Бетлена князем Трансільванії, діяльність якого тісно пов’язана із закарпатською  Мармарощиною та зокрема  Хустом.

Так, угорський король свого часу поєднав
дві країни, два народи і різні епохи, створив єдину історію та спільні
традиції, що мають продовження у сучасному літописі України та Угорщини.

Оскільки Хуст належав тоді до угорського князівства, то саме тут на честь Бетлена традиційно за сприяння Хустської міської ради й проводять свято. А цього року, у неділю 13 жовтня, відбулося воно вже всьоме.

Власне,
офіційно відкрили «День Бетлена» позивні не тільки Гімну України, а й Угорщини.
Присутні вишикувалися, аби віддати честь обом країнам, двом націям, історичне
минуле яких тісно переплетене між собою. Золота епоха Трансільванії – явний
доказ цьому. А її поважний вік – чудовий привід для святкування.

Також на початку програми, що проходила за підтримки Угорського уряду та сприяння фонду ім.. Габора Бетлена, на головній сцені міста присутні мали змогу побачити театралізоване відтворення історичних подій 1615 року, коли Габор Бетлен подарував своєму брату Іштвану Хустський замок, який залишився у його володінні назавжди. Після чого князь зі сцени запросив містян на веселощі. До слова, інсценізували дійство члени Спілки хранителів традицій с. Шаланки та студенти Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ.

На відкриття етнофестивалю завітало чимало поважних
гостей: Томаш Гайгато, консул консульства Угорщини (м. Берегово); Ілдика Орос, депутат
Закарпатської обласної ради, ректор Закарпатського угорського інституту ім.
Ференца Ракоці ІІ, голова ГО «Про Культура Субкарпатіка»; Володимир Ерфан,
секретар Хустської міської ради; Василь Сабадош, заступник Хустського міського
голови; Янош Кочерга, заступник Солотвинського селищного голови;о. Олександр
Сулінчак, настоятель римо-католицького храму Св. Анни; о. Елемер Денеш-Жуковський,
настоятель Реформатської церкви та інші.

У своїх промовах всі, без винятку, зазначили, що етнофестиваль Бетлена той, який об’єднує і з кожним роком набирає все більшої популярності серед місцевих. Також висловили сподівання, аби так було й надалі.

Супроводжувався захід святковим концертом та колоритним ярмарком, на якому продавали всяку – всячину як цікаву, так і смачну.

Так, вкотре у жовтні середмістя Хуста на один день перетворилося на епіцентр народного гуляння двох країн із музикою, танцями та смаколиками.  Окрім, концертних виступів художніх колективів, народних дитячих ігор, ярмарку із дигустацією страв та напоїв, були представлені публіці й ремісничі майстер-класи. А завершив святкування виступ угорського гурту «AWS».

Нагадаємо, головний організатор заходу – голова Громадської організації «Про Культура Субкарпатіка» Ілдика Орос, співорганізатор – депутат Хустської міської ради Йосип Козьма.