Київський режисер Віталій Семенцов готує італійську прем’єру на малій сцені

5 років ago admin 0

Уже кілька тижнів на малій сцені Закарпатського муздрамтеатру і тривають репетиції нової вистави за п’єсою італійського драматурга Даріо Фо, акторки Франки Раме «Я чекаю на тебе, коханий!» («Ti aspetta, amore!»), яку ставить відомий  київський режисер Віталій Семенцов. Ми побували на репетиції, побачили процес із середини.

Віталій Семенцов розповів, що лауреат Нобелівської премії Даріо Фо написав спеціально серію монологів для вже згаданої італійської актриси Франки Раме, яка у свій час була популярнішою за Софі Лорен. Серед монологів і «Una sola donna» («Самотня жінка»). Так-от Франка просто сидить на сцені й читає монолог, зал «лежить».

12 років тому в київському театрі «Колесо» Віталій Семенцов вже ставив цю п’єсу. Тоді це був суцільний монолог. А от в Ужгороді його не буде, у виставі задіяно аж 11 акторів. До всього, каже режисер, класика приймає різні трактування. «Подумав, що хочу зробити виставу-гімн жінці, яка заради дитини готова на все. Жанр, який я визначив – комедія-фарс із трьома умисними вбивствами, одним покаліченням і двома таємничими зникненнями, – ділиться режисер. – В Італії за три вбивства дають пожиттєве ув’язнення. Тому вона вигадує план, аби залишитися живою».

 

Віталій Семенцов зараз навіть вивчає італійські жести, слова. Завдяки цьому дізнався, що італійці страшенно люблять лаятися. Тому окремі монологи (кредитора, до прикладу) написав сам, нанизавши відомі слова. 

Про акторів каже: «Вони люблять мене, а я – їх. Я прекрасно працюю із акторами, у мене із ними повне розуміння». Головна героїня п’єси – Марія (Клара Берец, яка знайома глядачу за виставами «По ревізії», «Майне лібе Віра»), її чоловіка – ловеласа Альдо грає добре знайомий Тарас Гамага, молодого коханця Марії Умберто – артист балету Дмитро Сньозик, покаліченого в аварії свояка, брата Альдо – хореограф Віктор Бабука. А там ще nonna, mamma, sorella, сусіди, перехожі. Клара Берец поділилася із нами: «Грати роль Марії не важко, бо десь доля схожа. Думаю, кожна жінка себе в ній знайде».

До речі, музику до п’єси режисер підбирав сам. Так робить завжди. Навіть теми зробив для кожного. До прикладу, для Альдо – це белло Челентано, для Марії і Умберто – сицилійська народна мелодія із «Хресного батька» (різні варіанти). «Дуже радий, що працюю із Людою Бєлою. Прекрасна художниця-фантазерка, тонко відчуває і завжди домагається чого хоче», – додає В. Семенцов.

У муздрамтеатрі це не перша постановка київського режисера. Тут уже ставив «По ревізії» за Марком Кропивницьким, “Ласкаво просимо, пане майоре!” за Іштваном Еркенем, «Дев’ять життів у дев»яти ночах» за п’єсою сучасного румунсько-французького драматурга Матея Вішнєка “Пригоди ведмедика панда”. 

Прем’єра «Я чекаю на тебе, коханий» запланована на 19 жовтня. 

Оксана Штефаньо, «Новини Закарпаття»