Брустури: цього року очікується хороший врожай кедрових шишок

5 років ago admin 0
Цього року буде хороший урожай кедрових шишок. Як розповідає директор Брустурянського лісомисливгоспу Михайло Бігун, вже навіть стартував сезон «золотої лихоманки». Згідно з лісовим планом у 2019 році обсяги збору шишок кедру будуть добрими. Уже лісівники зібрали понад 20 кілограмів шишок цінної породи.
 
Ростуть кедри на висоті 1350 метрів над рівнем моря, на бідних кам’янистих грунтах.
 
На початку вересня «професійні бійці» (бригади, які займаються збиранням шишок кедру), об’їжджають усі ділянки, щоб зібрати шишки і відправити їх на переробку.
  
Де росте кедр
 
Могутнє дерево з роду cоснових живе понад 400 років і служить справжнім багатством та окрасою Закарпаття, але крім того воно поширене на Алтаї, нормально себе почуває на Уралі, але найбільше зустрічається в Сибіру. Кедрові ліси очищають повітря, дарують його мешканцям і людям горіхи. Такі дзвінкі кедри ростуть і на території Закарпатської області.
 
Збором шишок місцеві лісівники займаються з глибокої давнини, а дерева збереглися ще з часів Марії-Терезії. На теренах Брустурянського лісомисливгоспу є навіть кедровий заказник «Горгани і Тавпіширка». Дерево символізує і силу, і здоров’я, і ​​довголіття.
 
Як часто настає сезон врожаю кедрових горіхів
 
На жаль, шишки на могутній рослині з’являються не частіше раз на 5 років. Дерево в розвитку проходить 3 етапи, на стадії юнацтва кедр пристосовується до зовнішніх умов і ще нездатний утворювати статеві клітини, але в кінці періоду спостерігається плодоношення.
 
Рослина добре розвивається на стадії зрілості, яка починається з 18 років і триває до 250. Після цього настає етап старіння, коли порушується пластичність пагонів.
 
Терміни дозрівання кедрових шишок
 
Лісівники починають збирати шишки за ознаками, які відомі лише їм. В якому місяці можна збирати кедрові шишки, залежить від місцевості зростання. Однак зазвичай сезон збору врожаю розпочинається в кінці серпня – на початку вересня. Роботи зі збору дорогоцінних шишок кедру проходять так би мовити тихо. Якщо лісових господарників почує кедрівка (птах) – для птахів це буде сигналом, що шишки дозріли, вони хмарою налетять і лісівникамнічого не залишиться.
 
Що роблять із зібраними шишками
 
Після збору працівники лісомисливгоспу відправляють шишки на переробку. Для проведення таких робіт використовуються барабани й спеціальні шишкосушарки. Це, власне кажучи, лабораторії, де лісівники заготовлюють зібране насіння та зберігають його. У Кедринському лісництві Брустурянського лісгоспу шишкосушка – це двоповерхова зрубна хатинка. Ззовні схожа на сауну – як зайдеш усередину, тільки переконуєшся, що точно як сауна: тепло і стійкий аромат хвої. Тепло потрібно для того, аби шишки розкрилися, – так із них легше добути насіння. Для цього зібрані по лісництвах шишки (які до того зберігалися у снігових ямах) поміщають на полиці у цій «сауні». Під тривалою постійною дією тепла вони за кілька днів розкриваються – і з ними починають працювати. Розкриті шишки закладають у спеціальний барабан, схожий на лотерейний, тільки з повздовжніми отворами – коли його крутити, із цих отворів висипається насіння. Його тут називають «крилатка» – адже кожна чорна насінина справді має крило. Ці крила їм пізніше обривають – труть у спеціальному ситі доти, доки залишиться тільки чорнушка. Так, пояснюють лісівники, краще зійде. Ну, а вже провіяні насінини закладають у скляні 10-літрові бутлі. Зберігатися так насіння може десятиліттями.
 
За день тут можуть переробити до 150 кг шишок. Пізніше частину насіння залишають для потреб власного лісництва, решту віддають колегам з інших лісництв. Так лісівники забезпечують себе власним посадматеріалом.
 
А для чого збирають кедрові шишки?
 
Важливо наголосити, що головна мета працівників Брустурянського лісомислисливгоспу – заготівля насіння, щоб посіяти його на розсаднику, відтворювати ліс. Вирощують молоді саджанці кедрів тут же, в лісництвах – поміж звичайних для цієї місцевості смерек, ялини білої, кленів-ясенів… Зазвичай кедри висаджують у 5-річному віці. Це саме той час, коли деревцята добре приживаються.
 
Михайло Бігун, директор Брустурянського лісомисливгоспу наголошує, що на території підприємства функціонують 13 лісових розсадників, загальною площею 4,6 га. Також мають лісівники теплицю – тут навіть модну нині тую вирощують (кажуть, у лісівників хвою для дачі можна купити на 20% дешевше, ніж у розплідниках). Ну, а забезпечують роботу розсадників сім лісокультурних бригад, а це 38 осіб. Плюс – у гарячу пору на підмогу ще наймають сезонних працівників із місцевих. Згідно з лісовим планом у 2019 році обсяги збору шишок кедру будуть добрими. Уже лісівники зібрали понад 20 кілограмів шишок цієї цінної породи.
 
Цілющими властивостями володіють майже всі частини дерева, насіння багаті йодом і ванадієм; міддю і кремнієм; калієм і магнієм. У хвої багато вітамінів. Маслом з горіхів загоюють рани, лікують хвороби.

 





Цього року буде хороший урожай кедрових шишок. Як розповідає директор Брустурянського лісомисливгоспу Михайло Бігун, вже навіть стартував сезон «золотої лихоманки». Згідно з лісовим планом у 2019 […]