На Закарпатті рубають ліс, щоб Карпати не лисіли (ФОТО+ВІДЕО)

5 років ago admin 0

Однією з головних завдань системи лісового господарства протягом всієї історії лісівництва є рубки лісу та відновлення вирубаних. Лісовою наукою і тривалою практикою ведення лісового господарства встановлено підрозділ всіх видів рубок лісу на 5 категорій: рубки головного користування, рубки догляду за лісом, санітарні, спеціальні та інші.

На Закарпатті в останні роки лісівники відмовляються від суцільних зрубів і переходять на вибірковий спосіб рубання.

За період 2015-2018 роки зберігається тенденція до зниження заготівлі лісопродукції. Так, в динаміці років заготівля лісопродукції склала:

– в 2015 році – 1402,6 тис.кбм, 

– в 2016 році – 1373,4тис.кбм , 

– в 2017 році – 1204,1 тис.кбм.

– в 2018 році – 1170,1 тис.кбм.,

У 1-шому півріччі 2019 року – 455,1 тис.кбм

Таким чином обсяги рубок у лісах на території Закарпаття зменшуються, адже за 4 роки заготівля зменшилася на 232,5 тис.кбм., або 16%.

Раціональне використання лісових ресурсів є одним з основних завдань обласного управління лісового та мисливського господарства. Тож на Закарпатті рубають ліс, щоб Карпати не лисіли.

Яскравий тому приклад – вузьколісосічні рубки на території Рахівського лісодослідного господарства, де лісівники заготовляють деревину з шириною лісосіки 50 метрів. На вирубках такої ширини зазвичай значною мірою зберігається захисний вплив прилеглих стін лісу – забезпечується захист поверхні ґрунту, підросту і ґрунтового покриву від осушення сонцем, сильного вітру, нічних і ранкових заморозків. Крім того, при невеликій ширині вирубок забезпечується достатнє обсіменіння від стін лісу, в тому числі від тих дерев, насіння яких поширюються на обмежені відстані. А ще є повітряно-трелювальна установка.

Як і скільки рубають в Європі

Із сьогоднішніми об’ємами рубок Україна займає лише 7-8 місце серед країн Європи. За даними Євростату, у 2017 році у країнах ЄС зрубали 470 мільйонів метрів кубічних лісу. В Україні останніми роками рубають в середньому 16-22 мільйони кубів.

Найбільше лісу у Європейському Союзі рубають шведи – 72 мільйони кубометрів, фіни – 63 мільйони кубометрів та німці – 53 мільйони. А в сусідній для Закарпаття Словаччини у 2018 році було заготовлено 9,86 млн. кбм деревини. У порівнянні з 2017 роком вирубка збільшилася на 5 відсотків. Дані приведені з докладу Міністерства сільського господарства і розвитку сільських районів Словацької Республіки.

Поляки, у яких співмірна з Україною площа лісів, – на п’ятому місці. У 2017 році в Польщі зрубали 45 мільйонів кубометрів лісу. Виходить, поляки рубають вдвічі-втричі більше, ніж українці, і не мають конфліктів з екологами, активістами й населенням. А їхні Карпати не здаються «лисими».

Однак у Польщі дуже авторитетна лісова служба. Чітко, а не формально працюють усі процедури, тому довіра до працівників лісового господарства висока. Місцеві громади – ґміни – зацікавлені, щоб лісові підприємства були прибутковими, оскільки вони реально наповнюють бюджети. Тому у Польщі не так багато лісів відносяться до заповідників – лише 2%.

Також у Польщі, на відміну від України, у більшості лісів спеціального призначення (ґрунтозахисних, водозахисних, зелених зон тощо) дозволено проведення рубок головного користування. Обмеження торкаються лише параметрів лісокористування. У деяких випадках забороняються суцільні рубки, обмежується площа лісосік, збільшується вік рубки.

Posted by Julja Davidova on Sunday, August 25, 2019






Однією з головних завдань системи лісового господарства протягом всієї історії лісівництва є рубки лісу та відновлення вирубаних. Лісовою наукою і тривалою практикою ведення лісового господарства встановлено […]