Щороку для потреб лісовідновлення на Закарпатті витрачається до 15 млн. штук стандартних сіянців і саджанців

5 років ago admin 0
Лісовідновлення – основне завдання лісівників поряд з охороною і захистом лісів. Лісокультурний фонд області складається із двох лісокультурних категорій – свіжих зрубів (96-98%) та еродованих і деградованих не лісових земель (2-4%).
 
За 30 років до 2010 року загальна площа лісокультурного фонду складала 68446 га, в тому числі чисті зруби – 65635 га, інші землі – 2811 га. На вказаній загальній площі фонду, лісові культури створені на площі 63319 га, на решті площі лісовідновлення відбулось природним шляхом.
 
Щорічний об’єм лісокультурного фонду області пересічно складав 2,2 тис. га, в тому числі – свіжі зруби – 2,0 тис. га, а решта інші землі. Природним шляхом щорічно відновлювалося до 2010 року 22% зрубів. В наступні роки відсоток лісових культур зменшується. В зв’язку з зростанням об’ємів рубок в бучинах, кількість зрубів, які відновлюються природним шляхом зараз зросла до 55-60 %. Щороку для потреб лісовідновлення на Закарпатті витрачається до 15 млн. штук стандартних сіянців і саджанців основних лісо утворюючих порід. Якісне насіння та вегетативний матеріал при цьому забезпечується з об’єктів лісонасінневої бази, яка створена для заготівлі насіння з цінним спадковим якостями. Спеціалістами враховується те, що застосування покращеного та сортового насіння може підвищити продуктивність вирощування деревостанів в середньому на 15-20%.
 
Лісокультурне проектування базується на лісовій типології. В лісах області визначено 61 тип лісу. В більшості типів лісу ведення господарських робіт ідентичне, тому для практичної роботи, всі типи лісу згруповано в 15 господарських груп типів лісу. Така класифікація дає можливість спростити проектування культур, в той же час забезпечивши дотримання паритету вимог виробництва і науки. Тип лісу служить для спеціаліста лісового господарства дороговказом, що веде по правильному, запозиченому від природи, шляху вирощування насаджень протягом всього життєвого циклу- від насінини до віку стиглості.
 

Лісовідновлення – основне завдання лісівників поряд з охороною і захистом лісів. Лісокультурний фонд області складається із двох лісокультурних категорій – свіжих зрубів (96-98%) та еродованих і […]