Лісівник за покликом серця: Михайло Бігун

5 років ago admin 0

Лісівники – люди, що працюють за покликом серця. Це професіонали, які в складних, екстремальних умовах зберігають і примножують лісові багатства України, невтомною працею створюють десятки тисяч гектарів нових лісів, мужньо протистоять лісовим пожежам і повеням, захищають лісові угіддя від шкідників та браконьєрів.

Вранці кожен день працівники державного підприємства «Брустурянське лісомисливського господарства» поспішають на роботу. Державне лісомисливське  підприємство  знаходиться у селі Лопухів, що на Тячівщині.

Розташувалася контора в просторій двоповерховій будівлі, де є всі умови для хорошої роботи. Нещодавно зроблений капітальний ремонт, закуплено нові меблі. У кабінетах тепло і затишно. Все це проведено завдяки турботам директора Михайла Бігуна.

Він народився і виріс в родині лісоруба та домогосподарки. Його батько все життя працював у лісі, мама та батько намагалася передати любов до природи, а тато часто брав із собою в ліс. Михайло Миколайович після закінчення школи, успішно вступив на навчання в Московський лісотехнічний інститут, спеціальність «Лісове господарство» зв’язавши свою долю з лісовим господарством. Навчався старанно. І вже понад 35 років працює у лісовому господарстві. З серпня 2015 року Михайло Миколайович очолює ДП «Брустурянське ЛМГ».

Після закінчення інституту в 1990 році розпочав трудову діяльність в лісовому господарстві на посаді майстра лісу Плайського лісництва Усть–Чорнянського лісокомбінату,  який знаходився  за адресою смт. Усть-Чорна. У колективах, де б він не працював, його цінували за прекрасні людські якості, працьовитість. У лісовому господарстві Тячівщини Михайло Миколайович трудиться вже 35 років,  займаючи різні посади, від  майстра лісу, помічника лісничого Плайського л-ва, провідного інженера  по лісокористуванню Усть-Чорнянського ДЛМП, головного лісничого ДП «Брустурянське ЛМГ»  до директора державного підприємства «Брустурянське лісомисливське господарство».

Працюючи на благо лісового господарства, в числі кращих лісівників, який зробив великий внесок у справу збереження лісів, що мають високе природоохоронне значення. Завдяки чіткій організації робіт з патрулювання завжди забезпечується своєчасне виявлення лісових пожеж, локалізація вогнищ і їх гасіння, незаконної заготівлі деревини, лісорозведення у яслах. За вказівки начальника Закарпатського ОУЛМГ Валерія Мурги за останні роки в держлісгоспі зроблений капітальний ремонт контор лісництв та головної адмінбудівлі. В 2018 р. підприємством проведена досить значна робота по оновленню та покращенню інфраструктури, а саме капремонтів адмінспоруд, ремонту мисливських будинків, будівництва та ремонту доріг лісогосподарського призначення тощо.

Так підприємством в минулому році на оновлення та ремонт об’єктів інфраструктури у відповідності до фінансового плану (10,4 млн.грн) витрачено 9,4 млн. грн. власних коштів підприємства, з яких на ремонт адмінбудинків(контора лісгоспу, контори Турбатського Плайського, Нересницького, Грушівського та Буштинського лісництв, лісові кордони Кедринського та Турбатського лісництв) витрачено 3,9 млн. грн., капітальний ремент мисливських будинків Плайського та Лопухівського лісництв 1,2 млн. грн., будівництво шишкосушарки Лопухівського лісництва 0,2 млн. грн., будівництво та ремонт дорожньої мережі більше 5,0 млн. грн.. Слід відмітити що нами щорічно проводиться робота по покращенню інфраструктури підприємства, тому капітальний ремонт контори Нересницького лісництва включено в план роботи як і інші об’єкти в зв’язку з тим, що лісництво знаходилося в занедбаному стані на протязі останніх десятиріч і потребувало серйозного капремонту, який не пов’язаний з будь-яким переносом адмінбудинку. Підприємство і в подальшому буде направляти свої зусилля на оновлення матеріальної бази підприємства виходячи з фінансових можливостей.

За великі заслуги в лісовому господарстві Михайлу Бігуну присвоєно звання «Відмінник лісового господарства». Це сталося цього року. Чи легко заробити таке почесне звання? Таких людей в області на пальцях можна порахувати. Відрадно відзначити, що працівників лісової галузі відмічають високими нагородами. Така людина поруч з нами – це нас дуже тішить, і ми пишаємося цим. Незважаючи на те, що його безпосередня робота забирає багато часу, він ніколи не відмовляє молодим фахівцям в допомозі, знаходять підтримку і його підлеглі. Крім цього, Михайло Миколайович не залишається осторонь і від громадської діяльності філії.

У літній сезон лісівники часто виїжджають на різні лісові ділянки ДП «Брустурянське ЛМГ», оскільки для здійснення природоохоронної діяльності та ведення лісового і мисливського господарства держлісгоспу надано у постійне користування 39826 гектарів. На ділянках лісівники вивчають шкідливих для дерев комах, їх чисельність і прогнози на їх розмноження в різних лісових масивах. Михайло Миколайович в цих справах ніколи не залишається осторонь.

 

Прес-служба Закарпатського ОУЛМГ

Лісівники – люди, що працюють за покликом серця. Це професіонали, які в складних, екстремальних умовах зберігають і примножують лісові багатства України, невтомною працею створюють десятки тисяч […]