Посадовці Управління Держпраці нагадали працівницям сезонних торгових майданчиків їхні трудові права

5 років ago admin 0

Поруч зі стаціонарними крамницями та ринками у багатьох містах Закарпаття щороку в літню пору розгортають свою діяльність відкриті або сезонні торгові майданчики. В Ужгороді таких чимало. Окремі з них пропонують різні прохолодні напої, морозиво, солодощі, їжу швидкого приготування тощо, на деяких можна придбати сонцезахисні окуляри та інший літній крам.

Здебільшого продавцями на таких торговий точках влаштовуються студенти, школярі-старшокласники або молоді матері, які наразі перебувають у декретній відпустці.  Саме тому не всі власники майданчиків поспішають офіційно оформити  трудові відносини зі своїми сезонними працівниками.

Аби роз’яснити краянам їхні трудові права, надати кваліфіковану консультативну допомогу з питань працевлаштування, нагадати роботодавцям види відповідальності, передбаченої за порушення вимог трудового законодавства, посадовці відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів Управління Держпраці у Закарпатській області організували проведення в обласному центрі циклу інформаційно-роз’яснювальних рейдів.

Сьогодні заступник начальника цього відділу Віктор Штерн та його колега –головний державний інспектор Маріанна Гукс відвідали кілька майданчиків, розташованих на вулиці Минайській. На двох з них, де продавали сонцезахисні окуляри, працівниці запевнили, мовляв: працюють легально. Хоча одна із продавчинь є неповнолітньою, дівчина повідомила, що мати в курсі, навіть надала роботодавцеві відповідну письмову згоду на її тимчасове працевлаштування.

Ще одна неповнолітня, сімнадцятирічна ужгородська школярка, продавала морозиво на майданчику поблизу одного з кафе. За словами дівчини, вона працює офіційно, зі своїми правами ознайомлена, але радо вислухала кваліфіковані рекомендації фахівців.

А ось продавець імпровізованої ятки з квасом, зізналася: має постійну роботу, де влаштована за трудовою книжкою, однак вирішила додатково підзаробити. Тому не вважала за потрібне укладати з роботодавцем договір. Посадовці Управління Держпраці нагадали, що це суперечить нормативним вимогам. Також роздали працівницям буклети з необхідною інформацією, юридичними рекомендаціями та реквізитами Управління.