Ліквідація осередків карантинного бур’яну амброзії полинолистої та багаторічної рослини борщівника Сосновського

5 років ago admin 0

В останні роки в зв`язку із зниженням культури землеробства, паводками набули поширення бур’яни, які не тільки, засмічують та знижують врожайність сільськогосподарських культур, продуктивність пасовищ, але і  є шкідливі  для  здоров’я людини. Це карантинний бур’ян  амброзія полинолиста –джерело алергічних захворювань  населення (алергія, риніт, кон’юктивіт, бронхіальна астма), а також отруйна рослина – борщівник Сосновського(викликає сильні опіки).

Борщівник Сосновського- – багаторічна отруйна рослина, при контакті з якою виникають сильні опіки шкіри. Рослина відноситься до родини зонтичних з 2-5 річним циклом розвитку. З центральної її бруньки на 3-5-й  рідше – на 2-3-й рік життя  утворюється квітковий пагін. Після плодоношення рослина повністю відмирає. Розмножується головним чином  насінням. Борщівник Сосновського досягає  3 м. висоти, має великі перисті листки та порожнисте стебло, росте переважно на добре зволожених ґрунтах (береги річок, каналів, придорожні смуги, присадибні ділянки. Особливістю   рослини є те, що зелена маса борщівника містить фурокумарин, який під впливом сонячної енергії  спричиняє сильні опіки при контакті з відкритими частинами тіла людини. Борщівник є також контактним та дихальним алергеном.

 Зважаючи на те, що бур’ян викликає опіки шкіри, всі роботи по його знищенню необхідно проводити в захисному одязі.

Амброзія полинолиста – бур’ян надзвичайно шкодочинний, за сильного засмічення витісняє інші бур’яни  та відчутно знижує врожай сільгоспкультур. Рослина однорічна, розмножується насінням, сходи  з’являються в квітні–травні, цвіте з другої половини липня до жовтня. Засмічує посіви просапних культур, озимі та ярі зернові, трави, технічні культури, сади, виноградники, а також подвір’я, присадибні ділянки, парки, пустирі, узбіччя доріг, залізничні насипи, береги річок і ставків, полезахисні смуги. Рослина має потужну  кореневу систему, бур’ян здатний тривалий час (до двох тижнів) витримувати підтоплення, утворюючи при цьому  додаткове коріння, рослині властива висока регенераційна властивість, вид має високу пластичність щодо температури повітря та вологості ґрунту. Переноситься насіння амброзії полинолистої з насіннєвим матеріалом, відходами, соломою, транспортними засобами, тваринами та людиною, розноситься водою під час повені, злив і при зрошенні.

Заходи боротьби з амброзією полинолистою та борщівником Сосновського:

  1. В  населених пунктах :

–  знищення рослин за допомогою перекопування або переорювання ґрунту з подальшим висіванням на цих ділянках газонних трав, які б створювали штучні фітоценози  із суцільного рослинного покриву, здатного пригнічувати амброзію;

  • викопування рослин амброзії із коренями і знищення їх спалюванням або захороненням у санітарних ямах;
  • зрізування основного кореня борщівника на глибині 8-12 см;

періодичне скошування рослин до початку цвітіння.

 УВАГА! Знищення борщівника Сосновського слід  проводити в захисному одязі, так як він викликає  опіки.

  1. На узбіччях доріг і залізничних насипах, неугіддях, присадибних ділянках, на розпайованих землях:
  • періодичне викошування рослин до початку цвітіння;

      –  застосування гербіцидів суцільної дії (аргумент, домінатор, клінік, раундап макс,  напалм, отаман, торнадо, ураган форте, чистопол та ін). Норма внесення для знищення  даного буряну 150-200 мл на 10 л води.  Обовязково дотримуватись санітарних норм при застосуванні пестицидів.

  1. На полях сівозмін:
  • чітке дотримання технології обробітку ґрунту;
  • дотримання агротехнічних заходів догляду за посівами;
  • застосування гербіцидів;
  • своєчасне обкошування країв полів, меліоративних каналів, тощо.

Одним з основних завдань державного регулювання є виявлення, локалізація та ліквідація небезпечних шкідливих бур’янів, які повинні вирішуватися комплексно за участю органів місцевого самоврядування, місцевими органами влади на ввірених їм  адміністративних територіях, землевласників та землекористувачів, підприємств автомобільних доріг, залізничних станцій, управлінь водних господарств, оскільки проблемними ділянками, які займають шкідливі бур’яни  є  пойми річок, землі розпайовані для власного використання землекористувачами, що не обробляються, пустирі, лінії електропередач, узбіччя шосейних та залізничних доріг.

Зокрема, доцільно:
– привернути увагу населення та громадськості до проблеми, пов`язаної із засміченням земель  шкідливими бур`янами;

         – запровадити практику проведення толоки по благоустрою й очищенню території (селища) села  та оголошення червня-жовтня – місяцями по знищенню небезпечних бур’янів;

        – провести боротьбу та ліквідацію бур’янів у населених пунктах, узбіччях доріг (автошляхів і залізниць), прилеглих канавах, полях сільгосптоваровиробників, на залишених полях, що повністю заростають за участю громадян через центри зайнятості.

Спеціалісти Головного управління

Держпродспоживслужби в Закарпатській області

В останні роки в зв`язку із зниженням культури землеробства, паводками набули поширення бур’яни, які не тільки, засмічують та знижують …