Посадовці Управління Держпраці відвідали з інформаційно-роз’яснювальною місією будівельні майданчики Ужгорода

5 років ago admin 0

У літню пору помітно активізувалася робота на численних будівельних майданчиках обласного центру Закарпаття. Досвід підказує, що саме в цей час чимало роботодавців намагаються зекономити, використовуючи дешеву робочу силу. Для цього приймають на роботу працівників без укладення з ними відповідних договорів. Подібним чином «підробляють» на будівництві  і  старшокласники за час літніх канікул. На жаль, значна частина краян  так до кінця і не усвідомлює, які ризики супроводжує неофіційне працевлаштування.

Отож з метою запобігання використанню незадекларованої праці посадовці відділу  з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів Управління Держпраці у Закарпатській області  Маріанна Гукс, Зорян Берник і Артур Сумара провели низку інформаційно-роз’яснювальних заходів з працівниками будівельних компаній міста у рамках профілактичного рейду, що тривав протягом цього тижня. Загалом були відвідані 14 будівельних фірм.

Як повідомила головний державний інспектор Маріанна Гукс, практика проведення подібних заходів – не нова. Торік фахівці Управління Держпраці також неодноразово спілкувалися  як з роботодавцями будівельних компаній, так і з їхніми працівниками. Але цьогоріч, стверджує посадовець, ситуація помітно змінилася. І відрадно, що в кращий бік.

Під час розмови з будівельниками головні державні інспектори з’ясували: люди таки прислуховуються до порад посадовців Управління Держпраці – значна частина тих працівників, які були на будівельних майданчиках, мали укладені з роботодавцями цивільно-правові угоді, трохи менша кількість – трудові договори. Щоправда, деякі забудовники вдаються до певних хитрощів – залучають до виконання конкретного виду робіт субпідрядні організації і таким чином знімають із себе відповідальність за використання незадекларованої праці.

У ході проведення інформаційно-роз’яснювальних заходів головні державні інспектори нагадали краянам переваги легального працевлаштування і мінуси роботи «в тіні». А також пояснили, як відстоювати свої трудові права та розповіли роботодавцям про види відповідальності, передбачені за порушення тих чи інших норм трудового законодавства.