Чи варто рубати дерева?

5 років ago admin 0
Чи варто рубати дерева?
Чи варто рубати дерева? Останніми роками читачи та дописувачі соціальних мереж висловлюють заклопотаність у зв’язку з рубкою дерев, про яку пишуть лісівники. При цьому тиражують старі фото “для привернення уваги” з Румунії, Америки, Росії, старі фотографії, на ділянках яких давно росте ліс. Взагалі-то ліс вирубували і далі вирубуватимуть, а після заготівлі завжди відбувається повне лісовідновлення і сприяння лісу. Навіть якщо б ліс не відновлювали працівники лісових господарств, він би сам виріс. Звісно не доглянутий і гарний.
Ліс – це дар природи, яким людина користується з початку свого існування: збирає гриби і ягоди, горіхи, полює на звірів і птахів, збирає лікарську сировину. Використовує людина і деревину, яка вкрай необхідна людині, для його існування і побуту. Використовує людина деревину з найдавніших часів.
Якщо згадати історію, то вся наша матінка Русь була збудована з деревини: села, села і міста мали дерев’яні споруди, огорожі і торгові точки. На Закарпатті дотепер збереглися всіма оспівані дерев’яні церкви, які внесені до були занесені до Списку Світової спадщини ЮНЕСКО.
Звичайно, міста були меншими за площею, ніж сьогодні, але, тим не менше – це ж міста і лісу на побудову йшло не мало! Наш старовинний міський та сільський транспорт – вози та сани виготовлялися з деревини, а будинки та інші житлові приміщення досі опалюються на твердому деревному паливі. Українське зодчество, зберігається і донині, і ми захоплюємося творами наших предків. Це стосується і інших країн, які в той час інтенсивно використовували деревину.
Наступні застереження і оздоровчий флот, багаточисельні верфі, козацькі кораблі, дораби, також були зроблені з дерева. Всем відома Венеція стоїть на модрині.
Так чи варто рубати дерева?
Згадаймо той факт, що ліс лісівники відновлюють, на відміну від інших корисних ресурсів – нафти, вугілля. Валерій Мурга постійно на прес-конференціях про це говорить і це істина, ліс – ЄДИНИЙ ВІДНОВЛЮВАЛЬНИЙ РЕСУРС. На місці вирубуваного лісу, вирощується новий ліс, який через багато десятиліть, що досяг віку рубки, знову підлягає вирубці. Деякі помічають з жалем, що «шкода руйнувати цю красу». Хочу поправити – не руйнувати, а користуватися нею! САМЕ КОРИСТУВАТИСЯ!
До того ж, заготівлі підлягають лише стиглі насадження. Отже, ми всі і жителі нашої країни вирубують ліс і користуються ним. Так само ми вирощуємо і забиваємо живу худобу, і їмо її.
Також, всім нам «смертним» для справляння природних потреб потрібно туалетний папір (не актуальне для мусульман). Як ви думаєте, скільки необхідно цього «екзотичного» папірцю для країн з багатомільйонним населенням? А що в нашій країні наразі так робить, як робить лісова галузь? Всім добре відомо, що наша економіка тримається від продажу природних ресурсів: нафти, вугілля, газу, дорогоцінних і чорних металів, а також лісу.
В період 2015-2018 роки підприємствами галузі в Закарпатській області сплачено до зведеного бюджету податків, зборів та обов’язкових платежів в сумі 1388,6 млн.грн, в т.ч.:
– до державного бюджету – 788,2 млн.грн.;
– до місцевого бюджету – 324,7 млн.грн.;
– єдиного соціального внеску – 275,7 млн.грн.
Тому, поки економічно ми залежимо від продажу природних ресурсів, то ми просто змушені використовувати їх. Від цього залежить стабільність вітчизняної економіки і умови життя наших громадян.
Адже всі державні підприємств галузі є бюджетоутворюючим для своїх районів та зберігається динаміка росту сплати платежів до бюджетів.
Звісно, незаконна заготівля лісу ще залишається, але завдяки пильному нагляду за лісами незаконна вирубка скоротилася за останні роки в декілька разів. Лісівники передають справи до правоохоронних органів, які далі їх розслідують.
Cлід розуміти, що праця лісорубів дуже важкf і не всі в цьому світі ідеально, як і в будь-якій структурі, галузі та сфері. Багато хто з нас любить відпочинок на природі, посидіти біля вогнища і посмажити шашликів. Але хто з нас бере на природу з собою лопату, щоб обкопати вогнище, щоб уникнути пожежі? Ніхто! А щороку від таких загорянь гинуть молоді ліси та тваринки. А хто гасить пожежі? – Лісівники, чия праця не цінується в нашому суспільстві і не поважається! Перш ніж вказувати на байдужість лісників, зверніть увагу на свою байдужість.

Чи варто рубати дерева? Чи варто рубати дерева? Останніми роками читачи та дописувачі соціальних мереж висловлюють заклопотаність у зв’язку з рубкою дерев, про яку пишуть лісівники. […]