Позиція ДП «Перечинський лісгосп» щодо причин та наслідків паводку, який пройшов на Перечинщині

5 років ago admin 0

У зв’язку з паводком, який останніми днями пройшовся Закарпаттям, в тому числі селами Перечинського району (Тур’я-Поляна, Тур’я-Пасіка та Порошково), негативними коментарями в бік нашого підприємства на рахунок варварського нищення лісів, що призвело до паводку, а також піарі та зароблянні балів на людській біді окремими псевдо активістами.

ДП «Перечинський лісгосп» надає офіційну інформацію за останні 5 років стосовно проведення рубок у лісництвах, які безпосередньо прилягають до населених пунктів, де паводковими водами спричинено руйнування.

Виходячи із наведених в таблиці даних, а також аналізуючи фактори, які спричинили паводок, можна сказати наступне, що рубка лісу підприємством проводиться в обсягах, які значно менші від оптимальних обсягів лісозаготівель і у 3 рази менші від обсягів лісозаготівель Європейських країн, з якими так часто хочуть порівнювати Україну.

За твердженням фахівців, які мають відповідні знання з екології, основними причинами, які призвели до руйнівних наслідків повені є в першу чергу перенасиченість грунту вологою (дощова погода триває більше місяця), понаднормове випадання опадів за останні три дні, а також проблеми із засміченням кюветів, водовідвідних труб та самих потічків у населених пунктах. На жаль, як органами місцевого самоврядування (у зв’язку з браком фінансування), так і місцевими жителями, взагалі не проводиться робота по розчищенні водовідводів і що найгірше, спостерігається значне засмічення потічків.

Думка місцевого населення про скидання сміття та різного непотребу у потічки та річки з подальшим «велика вода забере» є катастрофічною як для природи, так для самих мешканців, що в даному випадку ми і спостерігаємо. Замулені та зарослі бур’яном водовідвідні канави, засмічені листям, поліетиленовими пляшками, пакетами водовідводи. Засмічені гіллям та корінням зрубаних населенням дерев вздовж потічків, а також відсутність робіт по берегоукріпленню в сукупності призвели до катастрофічних наслідків.

Усталена думка більшості населення, що дерево бука вбирає і утримує 5 т. води. В цілому, думку більшості населення, можна вважати правильною, але з деякими відхиленнями, по-перше, таку кількість води утримує дерево бука у стиглому віці (а це близько 180-200 років). Молоді дерева, які не досягли віку природної стиглості таку кількість води не утримують. По-друге, дерево – це не насос, який перекачує воду з грунту в атмосферу, у вегетаційний період проходить всмоктування води з грунту та випаровування в атмосферу, однак ця кількість аж ніяк не складає 5 т. у стиглому віці. Основна маса води зберігається у стовбурі та листі дерев, а випаровується лише незначний відсоток при життєдіяльності рослини і при надмірному зволоженні грунту, що відбулося за останній місяць, більшість вологи стікає в потічки і спрямовується по схилах вниз по течії рік.

В цілому, негода наробила біди і на території лісового фонду ДП «Перечинський лісгосп», зокрема, в лісництві «Шипот» частково зруйновано дорогу в урочищі Косячків, змито паводком 0,02 га розсадника, в декількох місцях пошкоджено дорожнє полотно, що веде в урочище Прелука, підмито містки. Але завдяки профілактичним заходам проведеним працівниками лісгоспу (розчищення кюветів, русел потічків та річок, дренажних систем) шкода, враховуючи всі обставини, нанесена підприємству мінімальна. Тому, адміністрація підприємства просить населення району відноситись до проблеми обдумано, аналізувати всі фактори, що спричинили паводок та не сприймати особисті думки різних псевдо активістів, котрі не мають відповідної освіти, не зробили нічого ні для держави, ні для людей, а лише нагнітають ситуацію, тим самим заробляючи собі якісь умовні рейтинги.

Крім того, адміністрація ДП «Перечинський лісгосп» в межах дозволеного чинним законодавством намагатиметься допомогти у ліквідації наслідків паводку та забезпеченні потерпілих від стихійного лиха лісоматеріалами для проведення відновлювальних робіт.

У зв’язку з паводком, який останніми днями пройшовся Закарпаттям, в тому числі селами Перечинського району (Тур’я-Поляна, Тур’я-Пасіка та Порошково), негативними коментарями в бік нашого підприємства на […]