На виїзному семінарі у Виноградівському лісгоспі говорили про важливість використання засобів індивідуального захисту

5 років ago admin 0

Виїзний семінар з питань охорони праці на тему: «Запобігання виробничому травматизму в лісогосподарській галузі» провели днями на базі ДП «Виноградівський лісгосп» начальник відділу нагляду в АПК та СКС Управління Держпраці у Закарпатській області Володимир Вербовський та головний державний інспектор цього структурного підрозділу Мирослав Феделеш.

Основним питанням, яке розглянули учасники зібрання, було «Використання засобів індивідуального захисту як необхідного чинника для забезпечення ефективного захисту працівників у виробничих умовах».

Відкриваючи захід, Володимир Вербовський зауважив, що лісова галузь, котра на Закарпатті є однією з провідних галузей економіки краю, належить до найбільш травмонебезпечних. Тому питання охорони праці на лісогосподарських підприємствах є досить актуальним та потребує особливої уваги.Кожне з підприємств лісової галузі повинне мати дозвіл  на виконання робіт  підвищеної небезпеки, розроблені комплексні заходи  на виконання  таких робіт та комплексні заходи щодо запобігання випадкам виробничого травматизму, професійним захворюванням, аварійним ситуаціям.

Як мовилося у ході проведення семінару, більшість нещасних випадків зазвичай стається під час лісозаготівельних та навантажувально-розвантажувальних робіт. Тому безпека трудової діяльності прямо залежить від рівня забезпечення співробітників всіма необхідними засобами захисту.

Про важливість створення безпечних умов праці,проведення навчання лісівників та забезпечення їх спецодягом розповів присутнім Мирослав Феделеш. Він з приємністю відзначив, що закарпатські лісівники, серед них і  працівники Виноградівського лісгоспу, у достатній кількості мають в користуванні найсучасніші засоби індивідуального захисту та спецодяг.

Так, на покращення стану охорони праці та профілактики виробничого травматизму  тільки у ДП «Виноградівський лісгосп» за перший квартал 2019 року вже  витратили понад  130 тисяч гривень (в тому числі: на цільове навчання – 5 тисяч, на забезпечення спецодягом, спецвзуттям – майже 99 тисяч, на проведення попереднього медичного огляду працівників, зайнятих на небезпечних роботах– понад 7 тисяч та на інші потреби у цьому напрямі 19 тис.)  при плані 20,5 тисяч гривень. Працівники певних категорій пройшли планові  медогляди, навчання та перевірку знань з охорони праці

Щороку  з нагоди відзначення Всесвітнього дня охорони праці в області проводяться змагання лісорубів, шо сприяють підвищенню кваліфікації працівників, шліфуванню їх майстерності, а також поглибленню знань з питань охорони праці.

Учасники семінару мали змогу ознайомитися  з умовами роботи  лісорубів лісозаготівельної бригади з виїздом  на ділянку. Тут ще раз нагадали правила розробки лісосіки і вивозу деревини. А на завершення ознайомилися з діяльністю шкільного лісництва та роз’яснили майбутнім працівникам лісової галузі правила безпечної роботи у лісі  та важливість застосування засобів захисту при цьому.

Підсумовуючи роботу семінару, Володимир Вербовський наголосив, що питання охорони праці на підприємствах лісової галузі завжди позитивно вирішуються, якщо є ініціатива інженера з охорони праці та підтримка директора.