На закарпатську сцену повертаються легендарні "Жменяки" Михайла Томчанія

5 років ago admin 0

zhmenyakyУ неділю, 26 травня, о 18.00 в Закарпатському академічному обласному українському музично-драматичному театрі ім.братів Ю.-А. та Є.Шерегіїв відбудеться прем’єра вистави “Жменяки” за романом Михайла Томчанія. Сценічну версію підготував головний режисер, народний артист України Анатолій Філіппов, який і втілив її на сцені.

“Жменяки” справедливо вважається найкращим закарпатським романом ХХ століття. Він був перекладений російською, угорською, латиською мовами. Родинна сага про закарпатське село, що побачила світ у 1964 році, одразу привернула увагу театралів.

Уже через три роки головний режисер Закарпатського облмуздрамтеатру О.Гриб у співавторстві з М.Томчанієм винесли на суд глядачів виставу “Жменяки”, музику до якої написав відомий композитор С.Мартон.

Пізніше вистава “Жменяки” в театрі міста над Ужем поновлювалася ще двічі: в 1970 році – заслуженим артистом України М.Білецьким, а в 1976 році – народним артистом УРСР Я.Гелясом. Вона з великою цікавістю сприймалася й далеко за межами області, зокрема в Румунії і Чехословаччині, куди театр їздив на гастролі.