11 липня Закарпатський муздрамтеатр закриє театральний сезон

3 роки ago admin 0

 

У неділю, 11 липня, Закарпатський муздрамтеатр закриває свій 75-й театральний сезон. Підбити підсумки ми попросили директора і художнього керівника найбільшого театру області Василя Марюхнича.

“Сезон був для нас дуже складним, — ділиться враженнями Василь Васильович. – Адже через карантин театр більшість часу був зачинений для глядачів. Через пандемію ми втратили і чотирьох наших працівників, серед яких і заслужений артист України Анатолій Мацак, який був одним із найпомітніших облич нашої сцени.

 

Тривалі паузи у спілкуванні з глядачами ми використали для зміцнення матеріальної бази. Зокрема, у співпраці з угорськими партнерами було оновлено покриття великої сцен, звукове та світлове обладнання, відремонтоване поворотне коло. За кошти гранту Євросоюзу в приміщенні театру відкрито центр розвитку польсько-української культури, який використовується і як прес-центр. Разом з румунськими партнерами розпочинаємо реконструкцію малої сцени, яка буде повністю оновлена до початку нового театрального сезону.

Попри тривалий карантин, нам вдалося випустити п’ять прем’єр. Восени для дітей показали дитячу казку Гали Реут «Одруження або Нові витівки Кощія». Взимку Михайло Фіщенко поставив комедію англійця Робіна Ховдона «Ідеальне весілля». Навесні відбувся дебют в якості режисера нашого актора Рудольфа Дзуринця, який разом із театральною студією «ДАР» поставив дитячу п’єсу сучасного польського драматурга Пйотра Ровіцькі «Пес, який зірвався з ланцюга». А влітку двома прем’єрами на малій сцені відзначився Михайло Фіщенко, який разом зі студентками Ужгородського інституту культури і мистецтв поставив чорну комедію сучасної української авторки Неди Неждани «Той, що відчиняє двері», а згодом і філософську притчу Еріка-Емануїла Шмітта «Готель між двох світів». Поміж тим ми відновлювали й вистави, в яких доводилося робити необхідні заміни через кадрові втрати.

Серед цьогорічних творчих успіхів наших акторів – присвоєння звання «Заслуженого артиста України» Олександру Мавріцу та президентська стипендія молодому акторові і балетмейстру Дмитру Сньозику.

Наступний сезон сподіваємося прожити вже в спокійнішій обстановці. Тож готуємо для глядачів чимало приємних сюрпризів”.

А останні вистави 75-го театрального сезону Закарпатський муздрамтеатр зіграє цього вікенду. У п’ятницю, 9 липня, на малій сцені о 18.30 пройде німецька драма «Краще залишайся мертвим» Карла Ветлінгера. В неділю, 11 липня, о 12.00 «шерегіївці» покажуть музичну казку «Мауглі», а о 18.00 – англійську комедію Б.Томаса «Здрастуйте, я ваша тітонька!».