376 виїздів та 469 врятованих життів – це робота закарпатських гірських рятувальників впродовж зимового періоду 2018-2019 років

5 років ago admin 0

Про це йшлося сьогодні, 14 травня, на підсумковій нараді роботи гірської пошуково-рятувальної частини, яка відбулася у с. Пилипець Міжгірського району. У заході взяли участь: куратор гірських пошуково-рятувальних підрозділів ДСНС України Юрій Осадчий, керівник закарпатських рятувальників Роман Гудак та голова Міжгірської районної ради Василь Щур.

Як зазначили на нараді доповідачі, минулий сезон відзначився значним збільшенням кількості відпочивальників у гірській місцевості Закарпатської області, що позитивно відображається на стані розвитку туристично-рекреаційної галузі, однак, відповідно додалося й роботи гірським рятувальникам. Так, впродовж зазначеного періоду рятувальники гірської пошуково-рятувальної частини здійснили 376 виїздів на аварійно-рятувальні та пошукові роботи. Вдалося врятувати життя 469 туристам, з яких 215 отримали домедичну допомогу. Також проводилися пошукові роботи та транспортування сімох людей, життя котрих забрали Карпати. А ще гірські рятувальники забезпечили безпеку та супроводжували відповідними маршрутами 5592 туристичні групи.

Та основні зусилля рятувальників скеровані на попередження надзвичайних ситуацій. Зокрема, проводиться профілактична та роз’яснювальна робота серед відпочивальників шляхом проведення інструктажів перед виходом у гори, а також маркування туристичних  маршрутів.

Рятувальники не зупиняються на досягнутому і активно переймають досвід іноземних колег. Так, у співпраці з чеськими колегами з Пардубицького краю вони брали участь у навчаннях сил цивільної захисту під час проведення рятувальних заходів у горах. Окрім цього, в рамках спільного проекту, вже з квітня місяця поточного року розпочалася робота по облаштуванню та встановленню інформаційних знаків – Точок порятунку туристів у горах.

Також на нараді йшлося і про те, що вирішується питання щодо виділення земельної ділянки та будівництво приміщення для потреб новоствореного аварійно-рятувального відділення гірських рятувальників з дислокацією на найбільш облюбованій туристами полонині Драгобрат, що в Рахівському районі.

У додаток до даної теми до рятувальників звернувся і голова Міжгірської районної ради Василь Щур. Він зазначив, що до кінця поточного року планується розглянути можливість по облаштуванню  приміщень у с. Пилипець для чергування особового складу гірського пошуково-рятувального відділення с. Н.Ворота в зимовий період в районі г. Гемба.

Підбиваючи підсумки роботи, керівник закарпатських рятувальників Роман Гудак подякував рятувальникам за роботу та наголосив, що гірська пошуково-рятувальна частина є одним із найпотужніших та дієвих підрозділів оперативно-рятувальної служби області. Про це говорить кількість врятованих людських життів. Також головний рятувальник краю пообіцяв, що всіляко сприятиме покращенню матеріально-технічної бази гірських пошуковців.

Подякував гірським рятувальникам Закарпаття за відмінну роботу і Юрій Осадчий. Він наголосив, що  підрозділ гірських рятувальників Закарпаття є взірцевим серед підрозділів гірської пошуково-рятувальної служби на який варто рівнятися іншим.

За високі показники в службовій діяльності, порятунок людей під час надзвичайних подій та ситуацій кращі співробітники отримали відзнаки, грамоти та подяки Міністерства внутрішніх справ, Державної служби України з надзвичайних ситуацій та Управління.

Також, за вагомий внесок у справу реалізації державної політики в рятуванні та пошуку людей були нагороджені: заступник директора з лісового господарства Державного підприємства «Свалявське лісове господарство» Вікторія Білоусова та голова Міжгірської районної ради Василь Щур.

 

У ДСНС України у Закарпатській області

DSC_0407.JPGDSC_0511.JPG

DSC_0446.JPGDSC_0459.JPG

DSC_0420.JPGDSC_0477.JPG

DSC_0529.JPG