За допущені порушення з питань праці агрофірма з Виноградівщини має сплатити понад 270 тисяч штрафу

5 років ago admin 0

Посадовці Управління Держпраці у Закарпатській області провели інспектування одного з приватних агропідприємств Виноградівщини, у ході якого з’ясувалось, що керівництво фірми прийняло на роботу двох чоловіків без належного оформлення з ними трудових відносин. За словами самих працівників, вони виконували обов’язки з охорони території, і сторожували почергово на машинно-тракторного стані.

На відеокамеру сельчани зізналися, що жодних договорів з директором підприємства не укладали. Один із сторожів також повідомив, що декілька років працював тут на іншій посаді, однак на початку 2019 року звільнився.  Про це свідчить відповідне розпорядження, підписане директором фірми. Нещодавно керівник запропонував йому повернутися на роботу, на посаду охоронника, правда, на нелегальних умовах. 

Під час інспектування також встановлено, що на підприємстві наявна заборгованість із виплати заробітної плати. Зокрема, фірма боргує тринадцятьом працівникам зароблені кошти на загальну суму понад 433 тисячі гривень. Перевірка виявила  ще один факт – на початку цього року, у січні, на підприємстві звільнили за згодою сторін одного працівника, але станом на день проведення інспекційного відвідування чоловік так і не отримав попередньо належним чином оформлену трудову книжку.

Отож на підставі законодавчих документів, які регламентують питання взаємовідносин між роботодавцем і найманим працівником, в Управлінні Держпраці у Закарпатській області були винесені постанови про накладення на підприємство штрафів: у розмірі двісті п’ятдесят тисяч триста вісімдесят  гривень – за використання праці неоформлених працівників; у розмірі  чотири тисячі сто сімдесят три гривні – за порушення нормативних вимог при звільнені працівників і в розмірі дванадцять тисяч п`ятсот дев`ятнадцять гривень – за допущення заборгованості із виплати заробітної плати. Загалом сума штрафних санкцій сягнула понад 270 тисяч гривень.