Небезпечний шкідник самшиту – самшитова вогнівка!

5 років ago admin 0

Світлина від Перечинська міська рада.Самшитова вогнівка – один із найбільш небезпечних шкідників самшиту! 

Походить зі східних територій: Китай, Індія, Японія, Корея і Далекий Схід Росії.

На території Закарпаття самшитова вогнівка широко поширилася у 2016 році і вже встигла наробити багато шкоди декоративним насадженням самшиту. Цьому в першу чергу сприяла тепла зима. Самшит з давніх часів використовується на території Закарпаття на присадибних ділянках у якості живих огорож , а також у парковому озелененні.

Самшитова вогнівка надзвичайно шкідлива комаха, в умовах теплого клімату за рік може вивести до 4-х поколінь шкідника. Гусінь відрізняється неймовірним апетитом і 20 гусениць за 2 години можуть пошкодити 3 літри листя самшиту в об’ємі. Через особливості змін клімату в останні роки самшитова вогнівка легко потрапляє на території, де раніше не могла вижити. Тому боротьба з нею є дуже важлива. За відсутності самшиту шкідник живиться листям клену, ясеню, колхідської модрини, лавровишні, мушмули японської.

Боротьба із самшитовою вогнівкою:

– випробуваний варіант: Проклейм

– препарати: децис, фастак, карате, фьюрі, а також сильнодіючі системні препарати БІ-58 та карбофос ( з врахуванням шкоди середовищу);

– при обробці слід добре обприскувати листя з усіх сторін, оскільки яйця та личинки зазвичай знаходяться на нижній частині листочків.