У лісах Закарпаття чатують кліщі. Лісівники знають, як від них вберегтися

5 років ago admin 0

З приходом весни стало не лише тепліше, а й небезпечніше. У парках і зелених зонах чатують кліщі. І якщо ви думали, що ці комахи падають з верхівок дерев, то помиляєтеся. Вони заповзають з невеликих кущів. Чіпляються до всього живого. Лісівники Свалявського держлісгоспу застерігають бути обережними при відвідуванні лісів.

☝️Вирушаючи на природу, захистіться від кліщів:

☑️Вдягніть одяг, який щільно прилягає до тіла та закрите взуття. Голова має бути прикрита кепкою, шия – високим коміром чи хустиною.

☑️Час від часу оглядайте один одного. Від моменту, коли кліщ знайде вільну ділянку вашого тіла, до моменту самого укусу може пройти кілька годин. Отже у вас є шанс вчасно струсити загрозу. До речі, помітити кліща легше на світлому одязі.

☑️Перед тим, як зайти до лісу, обробіть одяг. Не покладайтеся на універсальні «засоби від комах» із найближчого супермаркету. Комарі – комарами, а кліщ, виявляється, – не комаха (так, і ми спочатку не знали). Тож зверніться до аптеки або спеціалізованого туристичного магазину. Засоби від кліщів називаються акарицидами (від «акарос» – кліщ).

Повернувшись додому, зніміть увесь одяг, витрусіть його (особлива увага до швів і кишень), ретельно огляньте тіло й шкіру голови під волоссям.

🆘Якщо кліщ вас все-таки вкусив, діяти треба негайно.

🔴Якщо у вас є досвід видалення кліщів, зробіть це власноруч – за допомогою нитки чи спеціального пристосування – ручки-ласо.

🔴Якщо ви не впевнені у власних успіхах, краще не займатися самолікуванням. Зверніться до будь-якого стаціонарного пункту медичної допомоги. Навіть у свята лікарні «швидкої» та чергові травмпункти працюють цілодобово.

🔴Навіть якщо ви видалили кліща самостійно, відвідайте лікаря. А головне – покажіть спеціалістові самого кліща. Після аналізу буде відомо, чи був кліщ носієм небезпечної хвороби, як от енцефаліту чи бореліозу (хвороби Лайма).

🔴Після укусу пильнуйте здоров’я: при найменших підозрах на температуру чи появу червоних плям – негайно до лікаря!

З приходом весни стало не лише тепліше, а й небезпечніше. У парках і зелених зонах чатують кліщі. І якщо ви думали, що ці комахи падають з […]