На семінарі обговорили питання розслідування випадків виробничого травматизму та атестації робочих місць за умовами праці

5 років ago admin 0

Керівництво «Закарпатської установи виконання покарань № 9» з нагоди відзначення сторічного ювілею святкування міжнародного Дня охорони праці організувало проведення для працівників цього державного закладу семінар, в якому взяли участь представники Управління Держпраці у Закарпатській області.

Звертаючись до присутніх, начальник відділу нагляду в АПК та СКС Управління Держпраці Володимир Вербовський сказав: Закон України «Про охорону праці» визначає, що одним із принципів, на яких базується державна політика в галузі охорони праці, є принцип пріоритету життя і здоров’я працівників, повної відповідальності роботодавця за створення належних, безпечних та здорових умов праці. Водночас посадовець зауважив, що в установі чи на підприємстві, де чисельність персоналу становить понад 50 осіб, повинна діяти служба охорони праці.

Окремо спікер зупинився на таких питаннях, як порядок проведення розслідувань нещасних випадків, пов’язаних з виробництвом, отримання дозвільних документів на експлуатацію об’єктів підвищеної небезпеки, затвердження інструкцій з техніки безпеки та  проведення інструктажів, наявність кількаступеневого контролю за питанням охорони праці на будь-якому суб’єкті господарювання, забезпечення персоналу індивідуальними засобами захисту тощо.

 «Головна соціальна гарантія для працівника – це збереження його життя і здоров’я»,– підсумував Володимир Вербовський.

У продовження теми охорони праці завідувач сектору з питань експертизи умов праці Лілія Січка звернула увагу аудиторії, що згаданим ЗУ «Про охорону праці» працівникам, зайнятим у важких та шкідливих умовах праці, гарантується право на отримання пільг та компенсацій. Ці пільги надаються за результатами атестації. Посадовець також надала практичні рекомендації та поради щодо проведення атестації робочих місць і відповіла на запитання учасників зібрання.