Підтвердити пільги щодо сплати земельного податку для фізичних осіб можна до 1 травня

5 років ago admin 0

Головне управління ДФС у Закарпатській області звертає увагу громадян – власників землі та землекористувачів, що відповідно до Податкового кодексу України (далі – ПКУ) фіскальними органами щорічно до 1 травня проводиться облік  платників  земельного податку.

ПКУ визначено перелік категорій громадян, які звільняються від земельного податку, а саме:

– інваліди І і ІІ групи;

– фізичні особи, які виховують трьох і більше дітей віком до 18 років;

– пенсіонери (за віком);

– ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»;

– фізичні особи, визнані законом особами, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Звільнення від сплати податку відповідної категорій фізичних осіб поширюється на земельні ділянки за кожним видом використання у межах граничних норм:

– для ведення особистого селянського господарства – у розмірі не більш як 2 гектари;

– для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка): у селах – не більш як 0,25 гектара, в селищах – не більш як 0,15 гектара, в містах – не більш як 0,10 гектара;

– для індивідуального дачного будівництва – не більш як 0,10 гектара;

– для будівництва індивідуальних гаражів – не більш як 0,01 гектара;

– для ведення садівництва – не більш як 0,12 гектара.

Якщо громадянин, який  належить до пільгової категорії, має у власності декілька земельних ділянок одного виду використання, йому необхідно  до 1 травня поточного року подати письмову заяву у довільній формі до податкової інспекції за місцем знаходження земельної ділянки про самостійне обрання/зміну земельних ділянок для застосування пільги.

Пільга починає застосовуватися до обраних земельних ділянок з базового податкового (звітного) періоду, у якому подано таку заяву.

Якщо до 1 травня поточного року така фізична особа не подала до контролюючого органу заяву про самостійне обрання/зміну земельних ділянок для застосування пільги, то у поточному році оподатковуються всі земельні ділянки, які є у її власності, крім земельної ділянки, на яку подано заяву у попередніх роках.

Для отримання консультації щодо сплати  земельного податку та застосування пільги громадяни можуть звертатися до ЦОПів територіальних підрозділів Головного управління ДФС Закарпатській області. Адреси та графік їх роботи  розміщено на субсайті «Територіальні органи ДФС Закарпатській області» у банері «Центри обслуговування платників» за посиланням: http://zak.sfs.gov.ua/okremi-storinki/tsentri-obslugovuvannya-platnikiv-poda/  

ДФС у Закарпатській області