На Закарпаття припадає 70 % об’єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО «Букові праліси Карпат та давні букові ліси Німеччини»

5 років ago admin 0
Праліси – недоторкані ділянки які існують та розвиваються під впливом природи. Завдяки цьому вони мають високу життєздатність, стійкі проти несприятливих впливів, забезпечують надзвичайно важливі екосистемні послуги (регулювання клімату, очищення води, утримання вуглецю, збереження унікального біорізноманіття та виняткових естетичних, екоосвітніх цінностей тощо).
 
Скільки всього є пралісів в Карпатах ?
 
За інформацією на засідання Карпатської конвенції у травні 2017 року в м. Шопрунь (Угорщина) наявність пралісів в Карпатах:
 
Угорщина 1 ділянка площею 42,9 га
 
Польща 57 ділянок -9098 га.
 
– Румунія 151 ділянка – 2569 га.
 
Сербія 44 ділянки – 1849 га.
 
Словакія 123 ділянки – дані уточнюються
 
Україна 39 ділянок- 16120 га.
 
Чехія – 14 ділянок – 856 га.
 
Тепер щодо об’єкта Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО «Букові праліси Карпат та давні букові ліси Німеччини». Об’єкт загальною площею 33670,1 га оточений потужним кільцем буферної зони (62402,3 га). Майже 70 % його території знаходиться в Україні, а саме на Закарпатті.
 
Зокрема, до складових частин об’єкта та його буферної зони віднесені практично вся територія КБЗ в.т.ч. Угольско-Широколужанський масив (Тячівський район) який є найбільшим осередком букових пралісів Європи.
 
Праліси в Німеччині виділені по 5 національних парках та біосферних резерватах і складають площу 4400 га.
 
Всі ці заходи проводяться під егідою «Рамочної конвенції про охорону та стабільний розвиток Карпат» Учасниками даного договору є сім держав Європи на території яких розміщені Карпати.
 
Основною ціллю Конвенції є проведення державами учасниками політики всестороннього співробітництва для поліпшення рівня життя, укріплення місцевих економік та громад, збереження природних цінностей та культурного спадку. Всі праліси виділені в природо-заповідних об’єктах.
 
Разом із тим працівниками лісового господарства Закарпатської області та (Всесвітній фонд природи(WWF в Україні) разом з Інститутом екології Карпат НАН України, УКРНДІгірліс та іншими організаціями) додатково було проведено роботи по виділенню нових пралісових пам’яток природи.
 
Результатом стало створення ще понад 16000 га пралісових пам’яток природи.

Праліси – недоторкані ділянки які існують та розвиваються під впливом природи. Завдяки цьому вони мають високу життєздатність, стійкі проти несприятливих впливів, забезпечують надзвичайно важливі екосистемні послуги […]