Тячівські лісівники закликають не палити суху траву

5 років ago admin 0

Цьогорічна рання весна принесла тепло, а разом з ним й масове спалювання населенням сухої трави, листя та рослин. Господарювання та прибирання на городах, подвір’ях, прилеглих територіях досить часто завершується вогнищами, які несуть величезну шкоду довкіллю.

Загроза від спалювання сухої трави, листя багатолика і надзвичайно небезпечна. На превеликий жаль, громадяни рідко надають цьому ваги. При згоранні однієї тони рослинних залишків у повітря вивільняється біля 9 кг мікрочастинок диму. До їх складу входять пил, окиси азоту, важкі метали і низка канцерогенних сполук. Також з димом у повітря вивільняються діоксини – одні з найотруйніших для людини речовин. Додаткова проблема полягає в тому, що з листям, як правило, горить і безліч різноманітного сміття, що суттєво посилює забруднення атмосфери.

Про це повідомила директор Тячівського лісового господарства Наталія Катреняк.

Крім того, при спалюванні листя, трави згорають комахи, відбувається руйнація ґрунтового покриву, адже безпосередньо вигорають рослинні залишки, гинуть грунтоутворюючі мікроорганізми.

Та чи не найбільше лісівників турбує те, що такі стихійні весняні підпали можуть призвести до виникнення лісових пожеж, адже у вітряну, теплу й сонячну погоду вогонь дуже швидко стає неконтрольованим і враз може переміститися з полів, пасовищ, очеретів, господарських угідь до лісових насаджень. І тоді невинне багаття дуже швидко може перетворитися у справжнє стихійне лихо.

Лісівники також висловлюють подяку жителям Вільховецької ОТГ за вчасне реагування на загоряння на полях і закликають жителів Тячівщини відмовитися від практики спалювання сухої трави, листя, чагарників. Давайте будемо свідомо дотримуватися правил пожежної безпеки, спільно дбати про стан нашого довкілля, екосистему краю!

Цьогорічна рання весна принесла тепло, а разом з ним й масове спалювання населенням сухої трави, листя та рослин. Господарювання та прибирання на городах, подвір’ях, прилеглих територіях […]