Міський голова Богдан Андріїв підписав у Чернівцях Угоду мерів під час Європейського тижня сталої енергії в Україні

6 років ago admin 0

Щорічний Європейський тиждень сталої енергії в Україні відкрили у Чернівцях. Протягом двох днів – 3-4 червня – тут проходитимуть заходи, спрямовані на формування ідеї ефективного використання енергоресурсів та формування екологічно-дружньої поведінки серед локальних громад та людей, що можуть впливати на енергетичну політику громади: міських та селищних голів, депутатів, очільників державних інституцій.

Сьогодні ж відбулася презентація нового обладнання для виробництва електронних компонентів для автомобільної промисловості з використанням енергоефективних технологій та відновлюваної енергії на заводі “Гравітон”. Також провели Церемонію підписання Угоди мерів з 14 українськими містами. Від Ужгорода угоду підписав міський голова Богдан Андріїв.

Нагадаємо, 4-8 червня в обласному центрі Закарпаття вперше пройдуть Дні сталої енергії – захід, який щорічно проводиться в багатьох країнах Європи, започатковують і в нашому місті. Це – одне із зобов’язань, які Ужгород узяв, приєднавшись до Угоди мерів – ініціативи Європейського Союзу з системної роботи над скороченням викидів вуглекислого газу, розширення використання поновлювальних джерел енергії, підвищення якості життя зі зменшенням шкідливого впливу на довкілля. Численні заходи, презентації, виставки, майстер-класи проведуть для дітей різного віку, молоді, голів ОСББ, управлінців тощо. На площі Театральній працюватиме ТеслаКемп.

Довідка. Україна вже 8 рік поспіль долучається до ініціативи проведення Європейського тижня сталої енергії, що цьогоріч триватиме з 3 по 9 червня. Це масштабна подія в Україні, що сприяє поширенню найкращих практик та об’єднує зусилля задля досягнення цілей ЄС з подолання наслідків зміни клімату, підвищення енергоефективності та енергобезпеки, а також сталого розвитку громад. Угода мерів щодо клімату та енергії – це європейська ініціатива, в рамках якої місцеві, регіональні й національні органи влади добровільно зобов’язуються співпрацювати задля досягнення кліматичних та енергетичних цілей ЄС.

183 українські міста теж узяли на себе добровільні зобов’язання зменшити до 2020 року кількість викидів вуглекислого газу більш ніж на 20%, що відповідає вимогам до України в рамках Паризької угоди. Угода мерів – Демонстраційні проекти – програма ЄС з підтримки проектів у сфері енергоефективності, які реалізуються у відібраних містах згідно з їхніми планами дій.

Із 2015 року програма підтримує в Україні 11 демонстраційних проектів та ще 6 з 2018 року з модернізації тепло- та водопостачання, громадського транспорту, комунальних закладів та інші заходи.

1 of 7