Ефективно взаємодіяти з оточуючим світом

5 років ago admin 0

03.04.2019 року у „ПАДІЮНі” в рамках школи педагогічної майстерності за участі методистів, завідуючих відділами та педагогів палацу відбувся запланований семінар на тему: „Соціальна компетентність педагога як складова професійно-педагогічної компетентності”. Керівник гуртка-методист Волошин О.М. висвітлила теоретичні аспекти соціальної компетентності вчителя, зокрема погляд науковців, таких як Кузьміна Н.В., Маркова А.К. на можливість виокремлення спеціальної компетентності вчителя (знання, уміння, що допомагають розкривати зміст навчального предмету), його методичної компетентності (уміння здійснювати оптимальний вибір методів навчання і виховання), соціально-психологічної компетентності та диференціально-психологічної компетентності (знання та уміння педагога здійснювати індивідуальний підхід до школярів в навчально-виховному процесі).

Також важливою є загально педагогічна компетентність педагога, яка передбачає обізнаність у наукових підходах до проектування і організації педагогічного процесу. Вчитель виконує дві ролі: перша – передати знання та досвід, сукупність умінь і навичок; друга – і найважливіша роль учителя – він є вихователь і наставник. Його обов’язок – сформувати у дитини здатність та навички ефективно взаємодіяти з оточуючим світом, розвивати уміння встановлювати доброзичливі міжособистісні відносини, розуміти почуття і поведінку оточуючих, встановлювати визначені межі допустимої поведінки. Цей аспект суспільних завдань вчителя якраз і становлять сферу його соціальної компетентності.

Доповідь викликала жваве обговорення присутніх, які не тільки висловлювали свій погляд на соціальну компетентність, але й наводили приклади з власної педагогічної діяльності. Педагоги наголошували, що для розвитку соціальних компетентностей гуртківців, оволодіння ними навичками ефективного міжособистісного спілкування використовуються різноманітні форми роботи: соціальні проекти, колективні творчі справи, широкий спектр соціальних ролей, конструювання відносин з оточуючими людьми, робота в системі учнівського самоврядування.  Слово брали директор „ПАДІЮНу” Ганущина С.І., методисти Шевчук О.В., Кучерява С.З., Черленяк М.А., педагоги Іванова Л.М., Маркович О.І., Надь А.Б.