ПЕРЕВІР НИРКИ!

5 років ago admin 0


Кожен десятий мешканець планети має хронічні ниркові захворювання. Найпідступніше і найнебезпечніше з них – гостра ниркова недостатність. Нирки не болять через відсутність нервових рецепторів, а руйнівні зміни в них відбуваються непомітно та безболісно. Пацієнти роками не підозрюють  про розвиток хвороби, а коли вже звертаються до лікаря, то чують невтішний діагноз.


    Так, тільки на Закарпатті кількість офіційно зареєстрованих хворих з  хворобами нирок Аналогічна картина спостерігається по всій країні. Разом з тим, за данними ВООЗ, Цьому сприяють такі фактори ризику як цукровий діабет, гіпертонія, ожиріння, тощо.


    За даними держреєстру хворих із хронічною хворобою нирок, поширеність (офіційна!) в Україні складала всього 0,92% (на Закарпатті – 2,4%). Щодо поширеності нефропатій на стадії ниркової недостатності (ХХН ІІІ-V cтадії), до прикладу, у Китаї – 6,5%, Австралії – 7,7%, США – 8,1%, Японії – 18,7% населення. В Україні ж на початок 2018 року цей показник складав всього 0,08 % (на Закарпатті – 0,17% нас.). Лікарі-нефрологи б’ють на сполох: в країні розгортається неінфекційна епідемія ниркових хвороб.  Епідемія, яку можна зупинити, якщо пояснити громадян прості способи профілактики та своєчасної діагностики цієї хвороби.


          З тим, щоб вчергове звернути увагу пацієнтів на перші небезпечні симптоми хвороби, поінформувати про прості методи її діагностики в прес-центрі Закарпатської ОДА, напередодні Всесвітнього дня нирки, відбувся брифінг обласного експерта-нефролога  Василя Стрижака.


 «На Закарпатті мало б бути 112-120 тисяч пацієнтів з хронічною хворобою нирок, – зазначає обласний експерт-нефролог Василь Стрижак. Однак, на обліку у 2018 році перебувало тільки 2 205 хворих з вираженою та тяжкою стадіями цієї хвороби. Причому 358 з них – у термінальній стадії». Життя цим пацієнтам вдається підтримувати завдяки дороговартісній нирково-замісній терапії:  261 хворий знаходиться на програмному гемодіалізі, 23 – отримують перитонеальний діаліз, а 34 – мають пересаджені нирки.  Гемодіалізні процедури пацієнти проходять тричі на тиждень по декілька годин. Для цього в області відкрито дев’ять центрів програмного гемодіалізу. Тільки одна ця процедура коштує понад 1600 гривень! В рік це близько 70 мільйонів! 


«Щороку кількість хворих, яким життєво необхідні такі процедури, невпинно зростає, – завважує Василь Стрижак. Практично всі пацієнти стають на облік вже з дуже запущеними стадіями хвороби. На жаль, через відсутність «нефрологічної настороженості» лікарів та необізнаність самих пацієнтів, втрачається дорогоцінний час, коли небезпечні зміни у нирках можна були виявити на самому початку хвороби і ефективно її лікувати чи стримувати розвиток на десятки років.


Використання мінімуму доступних та недорогих методик – загального аналізу крові та сечі, біохімічного дослідження з визначенням рівня креатиніну та ультразвукового дослідження нирок, дозволяє своєчасно виявити хворобу». Лікар наголосив на необхідності хоча б раз на рік  контролювати здоров’я нирок. А у разі відхилення тих чи інших показників від норми, в першу чергу – виявлення білка в сечі – негайно звертатися до нефролога. Лікар завважив, що здійснити найпростіший аналіз пацієнт може й сам, скориставшись звичайними тест-смужками.   



 


особи, що мають хоча б один із факторів:


  • підвищений кров'яний тиск

  • цукровий діабет

  • надлишкову вагу тіла чи ожиріння

  • високий рівень холестерину в крові (атеросклероз)

  • особи старше 50-ти років, особливо – чоловіки

  • обтяжена спадковість

  • куріння та зловживання алкоголем

  • зловживання знеболювальними чи безконтрольний прийом медикаментів

  • надлишкове споживання білкової їжі

  • хвороби крові, злоякісні пухлини чи ревматологічні хвороби, алергічні реакції


Також до ураженням нирок призводять несприятливі умови навколишнього середовища, низка  професійних шкідливих чинників, тощо


 


1. Ведіть активний спосіб життя (регулярне фізичне навантаження допомагає знизити ризик розвитку захворювань нирок).


2. Контролюйте рівень цукру в крові (приблизно у половини людей, які страждають на цукровий діабет, розвивається ХХН(хронічна хвороба нирок), тому таким пацієнтам слід регулярно, не рідше одного разу на рік, проходити обстеження нирок).


3. Контролюйте артеріальний тиск (артеріальна гіпертензія є найбільш частою причиною ураження нирок).


4. Контролюйте масу тіла. Намагайтесь знизити кількість солі до 5-6 грам на день (близько чайної ложки).


5. Пийте не менш 1-1,5 літра води в день (не замінюйте воду соками або солодкими газованими напоями; вживання достатньої кількості води знижує ризик утворення каменів у нирках).


6. Не паліть (нікотин знижує кровоток в нирках, що веде до зниження їх функції; також, куріння значно підвищує ризик розвитку раку нирки).


7. Не приймайте лікарські препарати без призначення лікаря (багато з них мають нефротоксичну побічною дією).


8. Регулярно проходите обстеження нирок, якщо у вас є один або більше факторів ризику, таких як:цукровий діабет, артеріальна гіпертензія, надмірна вага.