У Бичкові «лісові люди» облаштували соціальне житло для пернатих

5 років ago admin 0

Птахи відіграють важливу роль у природі та житті людини. В природних умовах, наприклад, існують складні взаємозв’язки між птахами й рослинами, з одного боку, та між птахами й іншими тваринами – з іншого. Птахи відіграють значну роль у поширенні насіння рослин. Окремі види птахів, живлячись нектаром рослин або відвідуючи квітки для лову комах у них, сприяють перехресному запиленню квіток.

Комахоїдні птахи, як правило, корисні для рослин, оскільки живляться личинками різних комах, що завдають рослинам великої шкоди. Особливо значну кількість комах поїдають горобцеподібні, приносячи величезну користь сільському й лісовому господарству. Наприклад, ластівка впродовж літа знищує близько 1 млн. комах, а синиця за рік – близько 6,5 млн. яєць шкідливих комах.

У фауні України є багато рідкісних птахів, занесених до Червоної книги, серед них: пелікан, чорний лелека (який зустрічається в Рахівському районі), беркут, могильник, орел степовий, скопа, дрохва та ін.

Приваблювання птахів. Учені вже давно довели, що потрібно не лише вивчати користь, яку приносять, або шкоду, якої завдають птахи, а й прагнути підсилювати їх корисну діяльність. Приваблювання птахів на поля, у сади, парки, ліси дає позитивні результати і підвищує врожайність різних культур та продуктивність лісів.

У зв’язку з тим що птахам дуже часто не вистачає місць для гніздування, слід восени, взимку і навесні розвішувати в лісах, парках, садах і на городах шпаківні, синичники, дуплянки і т. п. Добрі результати дає висаджування кущів, які є схованкою для гнізд.

По ДП «Вел. Бичківське ЛМГ» за 2018 рік було розвішено 73 штучні гніздівлі, та ще 71 планується розвісити в 2019 році.

Птахи відіграють важливу роль у природі та житті людини. В природних умовах, наприклад, існують складні взаємозв’язки між птахами й рослинами, з одного боку, та між птахами й […]