Лісівники Свалявського лісгоспу закликають не зривати первоцвіти

5 років ago admin 0

Весняні квіти – це квіти, які першими радують наші очі навесні. До групи весняних квітів входять як первоцвіти, так і ті види квітів, які розпускаються пізніше, але у весняні місяці.

Весняні квіти є досить уразливими. За короткий термін вони мають встигнути вирости, відцвісти, утворити насіння, зробити запас поживних речовин. І якщо ми перериваємо розвиток рослини, на другий рік можемо не знайти її там, де зірвали.

Первоцвіти в небезпеці. А ми їх жорстоко зриваємо, забуваючи про те, що рослина, у якої зірвали надземну частину, квітку, не зможе дати насіння, а отже продовжити рід. Великі букети несемо додому, хоча знаємо, що первоцвіти довго не стоять у вазах, швидко в’януть – рослини вологих весняних лісів не витримують сухе повітря наших квартир. Весняні квіти краще не чіпати: вони привабливіші в природному середовищі.

Щовесни набуває великих обсягів заборонена торгівля ранньоквітучими весняними рослинами-первоцвітами. На жаль, багато з нас появу первоцвітів спостерігають на вулицях та ринках міст, де зірваними продаються рослини, занесені до Червоної книги України.

Люди зривають квіти цілими оберемками, а особливо непоправної шкоди завдають, коли виривають рослини разом з цибулинами. Навіть зрізання квітів без цибулин шкідливе, оскільки призводить до генетичного виродження рослин.

Хочеться попередити населення, що торгівлю дикорослими рослинами заборонено. Продаж первоцвітів (як і купівля) несе в собі порушення законів України «Про Червону книгу України», «Про охорону навколишнього середовища України» та правил торгівлі.

Більше того, на порушників очікує адміністративна відповідальність у формі штрафів та стягнення збитків (в перерахунку на кожну рослину), передбачені статтями 88, 88-1, 159 та 160 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Проконтролювати стовідсотково виконання даного закону неможливо. Це під силу лише совісті та здоровому глузду. Купуючи первоцвіти у квіткарів або на провулках, ми купуємо браконьєрський товар у людини, що просто знищувала для корисної мети та для власного збагачення рослину, кількість якої і так щорічно зменшується, а існування знаходиться під загрозою.

Якщо нищення первоцвітів триватиме нинішніми темпами, за 5-6 років більшість їхніх видів зникне назавжди, стверджують природоохоронці. Зокрема, вже зараз у більшості лісів пролісків майже не знайдеш. Тож, чи потрібні нашим близьким та коханим такі подарунки?

Весняні квіти – це квіти, які першими радують наші очі навесні. До групи весняних квітів входять як первоцвіти, так і ті види квітів, які розпускаються пізніше, […]