Торік у Закарпатті ліквідовано 1755 несанкціонованих сміттєзвалищ

5 років ago admin 0

У ході 14-ї сесії облради депутати затверджуватимуть звіт про хід виконання у 2018 році Програми поводження з твердими побутовими відходами у Закарпатській області на 2016 – 2020 роки. Відповідний проект рішення оприлюднений на сайті облради.

Ситуація, що склалася нашій області стосовно розміщення місць концентрації побутових відходів, їх збору, сортування, утилізації та подальшого використання як вторинної сировини, підтверджує існування глобальної проблеми, яка впливає на екологічний та соціальний стан регіону.

За останні роки в області спостерігається тенденція зростання обсягів утворення відходів. Побутові відходи захоронюються на відкритих полігонах (сміттєзвалищах). Переважна їх більшість працює в режимі перевантаження, тобто з порушенням проектних показників щодо обсягів накопичення відходів, що створює екологічно небезпечні умови в районах розташування цих звалищ.

Як зазначає виконавець Програми – департамент інфраструктури, розвитку і утримання мережі автомобільних доріг загального користування місцевого значення та житлово-комунального господарства ОДА, торік році внесено зміни до Програми поводження з твердими побутовими відходами та затверджено Порядок використання коштів обласного бюджету на реалізацію інвестиційних проектів у сфері поводження з твердими побутовими відходами.

Відтак, проведено конкурсний відбір інвестиційних проектів, спрямованих на будівництво сміттєпереробних/сміттєсортувальних комплексів з переробки та утилізації твердих побутових відходів.

Поданою проектною документацією по проекту „Будівництво сміттєпереробного об’єкта (сортувального цеху та полігону твердих побутових відходів) в урочищі Тайня с.Вовкове Середнянської селищної ради Ужгородського району” передбачено річне накопичення ТПВ об’ємом 126,5 тис.м3, надходження ТПВ на комплекс буде здійснюватися від підприємств Ужгородського району. З обласного бюджету на відшкодування витрат, пов’язаних з виготовленням проектно-кошторисної документації на цей об’єкт, спрямовано 455,966 тис грн, що дасть можливість забезпечити збір побутових відходів  та привести територію у належний санітарний стан.

Минулоріч обсяги збирання та перевезення на полігони та сміттєзвалища твердих побутових відходів  становив 1255392,3 м3, або 297 854,8 тонн. Ліквідовано 1755 несанкціонованих сміттєзвалищ загальним об’ємом 555 320,0 м3. Загальна кількість накопичених відходів на місцях видалення відходів за весь період експлуатації складає 9,2 млн. м3 або 2,9 млн тонн.

На території області обліковано 123 діючих місць видалення твердих побутових відходів, загальна площа яких становить 124,93 га. Рекультивації потребують  89 місць видалення відходів. Потреба у нових сміттєзвалища на початок 2019 року становить близько 44 одиниць площею 125,8 га.

В сфері поводження з твердими побутовими відходами (збір, вивіз, утилізація) працює 51 підприємство різної форми власності з загальною кількістю сміттєвозів 99 одиниць. Однак, через брак фінансування та заборгованість населення за надані послуги (загалом близько 14,1 млн. грн.) стан зношеності спецавтотранспорту становить близько 75%.

Централізованим збиранням твердих побутових відходів охоплено 82% населених пунктів області.

Роздільне збирання твердих побутових відходів здійснюється частково (скло, папір, пляшки ПЕТ) як на початку збору (встановленні спеціалізовані контейнери, пункти прийому вторинної сировини), так і після захоронення (сміттєзвалища/полігони).

Схеми санітарних очисток розроблені у 180 населених пунктах області, що становить 29,5% загальної кількості. В інших населених пунктах області – в стадії розробки, – констатує у пояснювальній записці директор департаменту інфраструктури, розвитку і утримання  мережі автомобільних доріг загального користування місцевого значення та житлово-комунального господарства ОДА Едуард Маляр.

Прес-служба Закарпатської облради