Проект “Крок до ефективного управління в місті Ужгород” у рамках програми Slovak Aid представили на прес-конференції у міськраді

5 років ago admin 0

Про те, як реалізовується спільний проект міст-побратимів Кошице та Ужгорода у рамках програми Slovak Aid проект “Крок до ефективного управління в місті Ужгород”, розповіли сьогодні на прес-конференції у міській раді.

Із журналістами спілкувалися заступник Ужгородського міського голови Олександр Білак, керуючий справами виконкому міської ради Олена Макара, директор «Агенції розвитку Ужгорода» Маріанна Собран, експерт-тренер з українського боку Леся Носенко та менеджер проектів Агенції регіонального розвитку Кошице Моніка Вішновська.

Як зазначив Олександр Білак, ідея проекту не нова, декілька спроб реалізувати подібні вже було. «Коли нам ставлять за приклад якесь європейське місто, завжди хочеться використати той позитивний досвід, ті напрацювання, які вже є, щоб покращити як якість нашого управління у структурі Ужгородської міської ради, так і комунікації з громадськістю, зокрема, спільні проекти з громадськими організаціями, напрацювання щодо навчань, семінарів, тренінгів у підготовці до проектних заявок до різних фондів та організацій, які допомагають реалізовувати подібні проекти, а також навчання проектному менеджменту. Дуже великий досвід у цьому напрямку має Кошице».

Олександр Павлович навів приклад, що за останні 5 років Кошице залучило понад 300 млн. євро із європейських та світових фінансових організацій, які суттєво вплинули на розвиток словацького міста, інфраструктуру і комунікацію, результатом стало те, зокрема, що Кошице виборювало статуси «Культурна столиця Європи» та «Європейське місто спорту».

Заступник міського голови подякував словацьким партнерам, керівництву словацького міста та Агенції регіонального розвитку Кошице за можливість Ужгороду брати участь у проекті, який, до речі, фінансується Міністерством закордонних справ Словаччини.

За словами керуючої справами виконкому Олени Макари, Ужгородська міська рада отримала унікальну можливість вчитися у рамках грантового проекту, запозичити досвід дуже близької та зрозумілої для нас країни. Наразі вже визначено, хто з працівників міської ради братиме участь у тренінгах. «Завжди краще, аніж винаходити заново колесо, перейняти успішний досвід. Очікую від реалізації цього проекту лише позитив, водночас, гадаю, що і нашим словацьким партнерам буде цікаво ознайомитися з нашим досвідом, бо і нам є що показати».

Як розповіла Маріанна Собран, проект реалізовує Агенція регіонального розвитку Кошице спільно з Комунальною установою Ужгородської міської ради «Агенція розвитку Ужгорода» із осені 2018 року. Розрахований він на 25 місяців, у грудні 2018-го відбувся перший тренінг у Кошице, зараз проходить в Ужгороді. Результатом має стати написання та затвердження комунікаційної стратегії для Ужгородської міської ради, такого документу дотепер не було. Участь у тренінгах беруть представники громадського сектору та працівники Ужгородської міської ради, щоразу тренінги відвідують від 18 до 23 осіб.

Моніка Вишневська, менеджер проектів «Агенції регіонального розвитку Кошице», повідомила, що у написанні комунікаційної стратегії візьмуть участь представники та експерти як з української, так і зі словацької сторони. Заплановано два кола тематичних тренінгів. Одне стосується представників громадських організацій, складатиметься із 7 тренінгів, протягом яких учасників навчатимуть, як відбувається процес написання проектів – від визначення бачень і до подання заявки. Друге – 5 тренінгів, учасниками стануть працівники Ужгородської міської ради, їх навчатимуть покращенню комунікації.

Експерт-тренер Леся Носенко розповіла, що оскільки підготовка проектних заявок має особливості для України, то завданням є навчити учасників, як подавати заявки і на що саме варто звертати увагу, щоб не порушити українське законодавство. Разом із тим, є законодавство Європейського Союзу, якого потрібно дотримуватися. Тому робитимуть акцент на тому, як подавати заявки до ЄС. Результатом циклу проектних тренінгів стане підготовка міні-грантових схем, тобто після завершення проекту можна готувати різні проектні конкурси, і в рамках міської ради у тому числі.

Нагадаємо, проект «Кроки до ефективного управління у місті Ужгороді» має на меті сприяти належному муніципальному управлінню в нашому місті. Акцент – на співпраці Ужгородської міської ради з громадськістю та представниками неурядового сектору для підвищення рівня прозорості і підвищення інституційної довіри.

1 of 10

/

????????????????????????????????????