Про хід виконання районної Програми розвитку і функціонування закладів дошкільної освіти на 2018 – 2022 роки

5 років ago admin 0

     На виконання рішення двадцять дев’ятої сесії сьомого скликання Ужгородської районної ради 07.12.2019 № 484 „Про районну Програму розвитку і функціонування закладів дошкільної освіти на 2018 – 2022роки” протягом звітного періоду вживалися відповідні заходи.

   Протягом року вжито заходів щодо вивчення та поширення передового педагогічного досвіду педпрацівників закладів дошкільної освіти (далі – ЗДО) та дошкільних підрозділів навчально-виховних комплексів (далі – НВК). Так з метою впровадження в практику роботи передового педагогічного досвіду, удосконалення освітнього процесу та відповідно до плану роботи відділу освіти, молоді та спорту райдержадміністрації, Ужгородського райметодкабінету Ужгородської райдержадміністрації протягом звітного період проведено:

– інструктивно-методичні наради та семінари-практикуми для керівників дошкільних навчальних закладів за темами: „Діловодство в ЗДО: номенклатура справ”, „Організація роботи з наказами”, „Організація харчування в ЗДО. Профілактика харчових отруєнь” та ін.;

– семінари-практикуми, майстер-класи, засідання методоб’єднань, школи молодого керівника, школи вихователя-методиста, школи педагогічної майстерності для вихователів, школи медсестер дошкільного навчального закладу,зокрема, за темами:„3абезпечення наступності між дошкільною та початковою ланками у рамках впровадження концепції „Нової української школи”, „Збереження фізичного та психічного здоров’я дошкільників в сучасних умовах”, „Системний підхід до організації фізкультурно-оздоровчої роботи в ЗДО. Медико-педагогічний контроль”; „Інноваційні технології в ДНЗ”, „Музично-дидактичні ігри як засіб розвитку творчих здібностей ”, „Організація взаємодії дошкільного навчального закладу з батькамивихованців”, „Методичні аспекти організації засідань педагогічної ради”, „Використання інтерактивних форм роботи під час засідань педагогічної ради”, „Визначення та планування шляхів розв’язання пріоритетних завдань дошкільного закладу” , „Організація літнього оздоровлення”, „Виховання патріотично налаштованої особистості дошкільника: ідеї козацької педагогіки в дії” , „Сенсорний розвиток дитини раннього віку;дидактичні ігри для розвитку сенсорики дитини”, „Організація та проведення розваг в ЗДО”, „Мнемотехніка – нова освітня технологія ефективного засвоєння інформації” тощо.

    Крім того, Ужгородським райметодкабінетом вивчено та забезпечено поширення досвіду вихователя- методиста Малодобронського ДНЗ Немеш Н. „Шляхи забезпечення наступності між дошкільною, початковою та середньою ланками освіти”. Методичний посібник був розглянутий та схвалений на методичній раді Ужгородського райметодкабінету та затверджений науково- методичною радою Закарпатського інституту післядипломної педагогічної освіти.

    Забезпечено курсову перепідготовку та підвищення кваліфікації педагогічних працівників закладів дошкільної освіти та дошкільних відділень навчально-виховних комплексів. Так, протягом 2018 року на базі Закарпатського інституту післядипломної педагогічної освіти курсову перепідготовку пройшли 22 педагогів ЗДО та дошкільних підрозділів НВК району. 10 музкерівників ЗДО та дошкільних підрозділів НВК пройшли курсову перепідготовку на базі Львівського ОІППО. 16 осіб із числа працівників ЗДО та дошкільних підрозділів НВК району пройшли навчання з охорони праці на базі 311 ШО. Крім того, 5 працівників закладів дошкільної освіти та навчально-виховних комплексів району пройшли навчання з Правил пожежної безпеки для навчальних закладів та установ системи освіти.

    Протягом квітня-травня 2018р. проведено фестиваль „Сузір’я талановитих дошкільнят”. В рамках фестивалю організовано конкурси „Веселі нотки”; „Веселковий дивосвіт” та „Юний декламатор” на тему „Чарівний світ дитинства”, в яких взяв участь 341 вихованець із 30 навчальних закладів району, котрі надають освітні послуги з дошкільної освіти (закладів дошкільної освіти та навчально-виховних комплексів).

   У березні-червні 2018 року проведено районний конкурс на на кращий нетрадиційний посібник для фізичного виховання, виготовлений власноруч.

   У 2018 році переможець районного етапу Всеукраїнського огляду- конкурсу на кращий стан фізичного виховання в закладах дошкільної освіти Кам’яницький ДНЗ „Капітошка” Кам’яницької сільської ради Ужгородського району Закарпатської області взяв участь та зайняв II місце у II (обласному) етапі цього конкурсу.

   У грудні 2018 року було придбано новорічні подарунки (набори кондитерських виробів, солодощів) для вихованців закладів дошкільної освіти та дошкільних підрозділів навчально-виховних комплексів на суму 199 884,32 грн.