Судом надано належну правову оцінку законності дій та висновків Управління Держпраці у Закарпатській області

5 років ago admin 0

Закарпатський окружний адміністративний суд нещодавно залишив без задоволення 9 позовів місцевих фізичних осіб-підприємців, які намагалися скасувати постанови Управління Держпраці у Закарпатській області про накладення фінансових санкцій за порушення ними законодавства про працю.

Річ у тім, що в ході інспекційних відвідувань, які проводили посадовці  Управління Держпраці протягом минулого року, неодноразово встановлювалися факти використання фізичними особами-підприємцями праці найманих працівників без оформлення з ними трудових відносин. За результатами розгляду цих справ були винесені відповідні постанови про накладення фінансових санкцій.

Окремі ФОПи не погодилися з висновками посадовців Управління Держпраці           і оскаржили постанови у судовому порядку. В основному підприємці обґрунтовували свої вимоги так, мовляв, особи, яких держінспектори праці застали за виконанням певних обов’язків, не є найманими працівниками, а лише допомагають власнику в роботі, проходять стажування або прийшли ознайомитися з майбутнім місцем роботи.

Так, підприємець з Мукачівщини, де в його деревообробному цеху було виявлено семеро неоформлених належним чином працівників, наполягав, буцімто ці люди перебувають на випробувальному терміні. Але за інформацією, наданою Головним управлінням пенсійного фонду Закарпаття на запит Управління Держпраці, жодних договорів з цими працівниками підприємець не укладав. Тож йому таки доведеться сплатити штраф за кожного «нелегального» працівника на загальну суму 781830.00 грн.

А ось власники магазину-кафе на Міжгірщині та крамниці на Хустщині залучали до роботи у своїх торговельних закладах родичок і сусідів, тому не повважали за потрібне укласти з ними трудовий договір. Тут варто зауважити, що чинним законодавством України не передбачено можливості допуску до роботи працівників без оформлення трудових відносин. Отже, навіть у разі наявності між працівником та роботодавцем сімейних чи родинних зав’язків, виконання функціональних обов’язків за відповідною професією можливе тільки після укладення з працівниками трудових договорів та після повідомлення територіального органу Державної фіскальної служби про допуск працівників до роботи.

Підприємці з Ужгорода, Тячівщини та Міжгір’я прийняли на роботу місцевих жителів нібито на умовах стажування. Пізніше, під час судових засідань, було доведено, що з цими людьми ФОПи уклали цивільно-правові угоди, але вже після проведення інспектування.

Зафіксовані також випадки, коли власники та їх наймані працівники неодноразово змінювали свої показання. Так, під час спільного інспекційного відвідування посадовці Управління Держпраці та інспектори праці Ужгородської міської ради в одній з їдалень обласного центру виявили, що посудомийниця працює тут нелегально. Жінка сама підтвердила цей факт. Пізніше вона заявила, нібито стажується, а ще згодом – що просто зайшла до подруги в кафе і вирішила допомогти їй зібрати зі столів посуд. Найцікавіше те, що позивачка заперечила її свідчення, запевнивши суд, буцімто жінка працює в їдальні на умовах цивільно-правових відносин. У зв’язку з цим суд не взяв до уваги тверджень ані позивачки, ані посудомийниці, і постанову Управління Держпраці про накладення штрафу визнано правомірною.

Загалом сума штрафів за порушення згаданими підприємцями вимог трудового законодавства в частині легального працевлаштування сягнула понад два мільйони гривень.