100 років незалежності Польщі відзначили і в Ужгороді

5 років ago admin 0

Польща відзначає 100 років своєї незалежності. Із цієї нагоди в Ужгороді в атріумі будівлі Закарпатської ОДА та облради пройшли урочистості, організовані Генеральним консульством Республіки Польща у Львові. Присутніх привітав Генеральний консул Республіки Польща у Львові Рафал Вольскі.

“У цьому році Польща святкує 100-річне відновлення своєї незалежності. 1918 рік був роком незабутнім, незвичним, роком, у якому кардинально змінилася мапа Європи. У листопаді 1918-го почала формуватися незалежна польська держава. Ця держава ще довгих 5 років мала працювати над створенням своїх кордонів, однак, на жаль, мало пройти 16 років, щоб закінчився процес формування кордонів Польщі. Друга світова війна знищила польську незалежність, її вдалося наново отримати аж у 1989-90 роках.

Незалежна Польща від початку свого існування є батьківщиною різних національностей, і це дуже знайомо Закарпаттю. Польща є країною, яка особливо шанує таку цінність як свобода. Сьогоднішня Україна бореться за свою свободу, свою територіальну цілісність, своє існування як незалежна європейська держава. Польща підтримує Україну на цьому шляху, нагадаю, вона першою визнала незалежність України у грудні 1991 року, як і перша два тижні тому висловила протест на безправні дії Росії у Керченській затоці. Польща хоче і буде тісно співпрацювати з незалежною Україною. Ми всі пам’ятаємо, що наші країни близькі не тільки географічно, а й мовно, культурно, ми тісно пов’язані між собою, навіть якщо в історії були складні моменти. Тут, на Закарпатті, нам особливо приємно мати польську громаду, яка надзвичайно добре інтегрована в Ужгороді та інших містах і селах Закарпаття, вважає себе невід’ємною його частиною. Я хочу подякувати всім закарпатцям за те, що наші співвітчизники почуваються тут так добре”, – сказав, зокрема, пан Вольскі.

Дипломат відмітив, що налагоджена хороша співпраця між вишами, школами, особливо близькі контакти між Товариством польської культури Закарпаття та об’єднанням українців у Польщі. Запевнив, що у майбутньому підтримуватиметься та розвиватиметься така співпраця, такі контакти.

У святкуванні ювілейної дати взяли участь Генеральний консул Республіки Польща у Львові Рафал Вольскі, в.о. голови Закарпатської облдержадміністрації Ярослав Галас, перший заступник голови Закарпатської обласної ради Йосип Борто, Генеральний консул Угорщини в Ужгороді Йожеф Бугайла, Генеральний консул Словацької Республіки в Ужгороді Мірослав Мойжіта, заступники міського голови Ужгорода Ігор Фартушок та Олександр Білак, керуюча справами виконкому Ужгородської міської ради Олена Макара, працівники дипломатичних та консульських відомств, представники правоохоронних, контролюючих структур, громадські та культурні діячі, науковці Ужгорода та Закарпатської області.

“Маю честь сьогодні від імені та за дорученням Ужгородського міського голови Богдана Андріїва, від імені громади Ужгорода привітати вас у цьому залі з ювілейною датою відновлення незалежності Польщі. В історичному контексті як Україна, так і Польща були поруч і формувалися разом, не один раз наші країни втрачали незалежність і набували її. Українці сьогодні дуже гостро розуміють, що таке незалежність, бо боронять її на сході країни”, – відзначив у своїй промові заступник міського голови Ужгорода Ігор Фартушок і побажав Польщі розвитку та процвітання. Додав, що обласний центр Закарпаття має два польські міста-побратими – Кросно та Ярослав, з якими налагоджено тісну співпрацю, реалізуються спільні грантові проекти, також в Ужгороді працюють польські недільні школи. На завершення Ігор Іванович висловив сподівання на подальший успішний розвиток взаємовідносин.

Із вітальними промовами також виступили перший заступник голови Закарпатської облради Йосип Борто та в.о. голови Закарпатської облдержадміністрації Ярослав Галас.

Завершилися урочистості концертом класичної музики у виконанні камерного оркестру Закарпатської обласної філармонії та студентки Ужгородського музичного коледжу ім. Дезидерія Задора.

В атріумі також представлена виставка, яка безпосередньо стосується 100-річчя незалежності Польщі: фотографій Варшави між закінченням Першої та початком Другої Світової війни, у 20-ті роки минулого століття, 20-літній період відбудови державності Польщі і 20-літній період, коли з провінційного російського міста Варшава перетворилася на європейську столицю. Завтра та в неділю у “Галереї ІЛЬКО” проходитиме 7-й Перегляд сучасного польського кіно “Під Високим Замком”.

1 of 40