Увага!!! На Перечинщині зафіксували спалах африканської чуми свиней!

5 років ago admin 0

При досліджені відібраної проби біоматеріалу від відстріленого дикого кабана в урочищі «Кодабино» мисливських угідь РО УТМР Перечинського лісництва (поблизу м. Перечин Перечинського району) 23.11.2018 року від Львівської регіональної державної лабораторії ветеринарної медицини отримано звіт про результати досліджень патологічного (біологічного) матеріалу № 001607 п.м. /18 від 23.11.2018 року з позитивним результатом щодо АЧС.

З метою координації дій з локалізації та ліквідації спалаху африканської чуми свиней 26.11.2018 року проведено засідання державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Перечинській райдержадміністрації, на якому прийнято рішення та затверджено план заходів щодо ліквідації вогнища африканської чуми свиней в урочищі «Кодабино» мисливських угідь РО УТМР Перечинського лісництва і недопущення її поширення на території Перечинського району, та визначено межі епізоотичного осередку, зон захисту та нагляду.

Довідка

Африканська Чума СВИНЕЙ (АЧС) (лат. Pestis africana) – хвороба Монтгомері – контагіозне вірусне захворювання домашніх і диких свиней, яке зазвичай протікає з явищами септицемії. Викликається ДНК-вірусом, що належить до родини Iridoviridae. Вірусоносійство АЧС продовжується 2 роки і більше. Вакцин і медикаментів, які захищають від цієї хвороби, не існує. Все поголів’я свиней у господарствах, куди проникає вірус, гине. Люди на африканську чуму свиней не хворіють.

Стійкість вірусу африканської чуми свиней до фізичних і хімічних факторів

Вірус стійкий до висушування, заморожування та гниття. За кімнатної температури вірус зберігається протягом 18 місяців, а інфекційну активність у холодильнику зберігає від 6 до 10 років. Під дією прямих сонячних променів вірус гине через 12 годин. Для дезінфекції найефективнішими є розчини їдкого натру (2-3%), формальдегіду (2,5%), водна завись хлорного вапна (15-20%). Знешкодження вірусу відбувається протягом години.

Шляхи зараження африканською чумою свиней

Свині заражаються через тісний контакт з хворими або інфікованими тваринами. Хвороба передається не тільки за цих умов, а й поширюється через корми, пасовища, забруднений транспорт, у якому перевозять хворих тварин. Комахи, хижі птахи і звірі, собаки можуть бути переносниками вірусу. В разі забою хворих тварин м’ясопродукти є фактором поширення хвороби.

Симптоми африканської чуми свиней

Гостра форма захворювання характеризується підвищенням температури протягом усього періоду хвороби і лише за декілька годин до загибелі знижується до 37—35°С. Шкіра набуває синюшного кольору, особливо на ділянках вух, п’ятачка, на підгрудді, вентральній стінці живота, а в кінці хвороби численні крововиливи з’являються скрізь. Загибель настає через 4—10 діб. Лікування хворих тварин заборонено.

Профілактика африканської чуми свиней

Профілактика здійснюється шляхом суворого дотримання ветеринарно-санітарних вимог, безвигульного утримання свиней, проведення дезінфекції, боротьби з комахами тощо. Для запобігання зараженню свиней на африканську чуму обов’язковим є суворе дотримання ветеринарно-санітарних (гігієнічних) вимог. Необхідно максимально обмежити можливі контакти свиней з іншими тваринами, що перебувають у вільному, неконтрольованому утриманні (собаки, коти тощо).

ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ: вигульне утримання свиней; вимушений забій (без ветеринарного огляду); лікування хворих свиней; завезення тварин без відповідних документів.

При перших ознаках хвороби у тварин, звертатися до територіальних державних установ ветеринарної медицини району та до Перечинської районної державної лікарні ветеринарної медицини за телефоном: 2-16-91