Норовисті води Щауля стримують дев’ятнадцять перепадів

5 років ago admin 0

Дев’ятнадцять перепадів стримують неспокійний норов води у гірському потоці Щауль, який бере початок під полонинами і в’ється сімнадцять колометрів у підніжжі гір, впадаючи у Білу Тису. Навіть цьогорічне посушливе літо не вплинуло на рівень водойми, позаяк у верхів’ях час від часу тривали зливові дощі.

Щоб швидкоплинні води гірської річки рухалися визначеним природою руслом, подбали про облаштування каскаду водоспадів. До наявних уже чотирьох додали ще п’ятнадцять, які суттєво зменшують натиск води під час опадів у верхів’ях, сповільнюючи її швидкість, що дозволяє зберігати від руйнувань дорогу, береги та мости. Крім цього, гідротехнічні споруди – це ефективний засіб підвищення природного відтворення гідроекосистем та покращення кисневого режиму водотоків, що сприяє поширенню та зростанню малька форелі, яка почувається комфортно біля штучно створених водоспадів, може ховатися в них і рибу не зносять потоки води.

Іван Папарига, лісничий Щаульського лісництва ДП „Рахівське ЛДГ” розповідає, що загалом основними очікуваними результатами встановлення штучних перепадів є: покращення екологічного стану водойми, умов життєдіяльності форелі струмкової, відновлення біорізноманіття гідроекосистеми та фонових гідрохімічних показників.

А реалізувати програму будівництва каскаду водоспадів допомогли ТОВ „Гантаба” (директор Тарас Дячук) та ПП „Зубач В. І.”, котрі виділили необхідний матеріал. Місця встановлення споруд відзначили відповідними вказівниками. Загалом, для зручності любителів піших прогулянок та відпочивальників, місцевих мешканців, які часто навідуються в урочища Щауль та Бребоя для заготівлі дикоростучих ягід та грибів, мандруючи понад 20 км., у нагоді стануть встановлені дві бесідки з облаштованими поруч джерелами питної води.

Помірно теплі місяці сприяли й лісокультурній кампанії восени, яку провели в урочищі Щауль на площі 1,2 га. Посадковий матеріал вирощують в лісовому розсаднику, загальною площею 0,4 га, навколо якого цього року встановили нову огорожу. Дбають і про чотири піднаметові розсадники в лісі, усвідомлюючи, що отримані звідти саджанці краще приживаються після пересаджування. А щоб цикл вирощування молодих деревцят не припинявся й тривав безперервно, лісова охорона заготовила 5 кг насіння явора.

Маючи лісозаготівельну бригаду, дбають і про виконання виробничих завдань, що дозволяє ефективно і вчасно підтримувати ведення лісового господарства.

Дев’ятнадцять перепадів стримують неспокійний норов води у гірському потоці Щауль, який бере початок під полонинами і в’ється сімнадцять колометрів у підніжжі гір, впадаючи у Білу Тису. […]