Лісівники Закарпаття виходять на європейські стандарти

5 років ago admin 0
У конференц-залі Закарпатського обласного управління лісового та мисливського господарства відбулась виробнича нарада із запровадження в дію з 1 січня 2019 року національних стандартів на деревину, гармонізованих із європейськими. 
 
Семінар-нарада відбулась під керівництвом заступника начальника Василя Кия та за участі головних спеціалістів управління, головних інженерів, спеціалістів з реалізації лісопродукції та головних економістів із метою підготовки спеціалістів лісогосподарських підприємств до введення в дію європейських стандартів.
 
Під час наради висвітлено особливості нових ДСТУ із класифікації лісоматеріалів круглих та їх обміру, визначена основна різниця між чинними на даний момент стандартами (ГОСТ) та новими ДСТУ, ознайомлено учасників з основними критеріями щодо віднесення лісоматеріалів до того чи іншого класу якості.
 
Відповідно до Програми діяльності Кабінету Міністрів України, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від №695 від 09.12.2014 р., та згідно з наказом ДП «УкрНДНЦ» від 14.12.2015 № 184 в Україні скасовуються нормативні документи, розроблені до 1992 року. У зв’язку з цим з 01.01.2019 року втратять чинність нормативні документи з визначення розмірно-якісних характеристик лісоматеріалів, якими керуються лісогосподарські та деревообробні підприємства.
 
Натомість мають бути прийняті шляхом гармонізації, або погодження європейські (переважно), а у разі їх відсутності – міжнародні стандарти.
 
Під час своєї доповіді заступник начальника Василь Кий зазначив, що з 1 січня втрачають чинність діючі стандарти (ГОСТи). Тому всі підприємства галузі повинні будуть керуватись національними стандартами , гармонізованими з європейськими. Для полегшення першого періоду переходу підприємств галузі до нової системи стандартизації, технічним комітетом України зі стандартизації лісових ресурсів була розроблена коригуюча форма на класифікацію лісоматеріалів. Форма є наближеною до реальної класифікації за якістю лісоматеріалів різних порід деревини, що представлена на українському ринку деревної сировини.
 
Також значна увага на семінарі була приділена питанню методології перерахунку відпускних цін на лісопродукцію в залежності від класу якості, змін в єдиній електронній системі обліку деревини та інші.
Прес-служба Закарпатського ОУЛМГ

У конференц-залі Закарпатського обласного управління лісового та мисливського господарства відбулась виробнича нарада із запровадження в дію з 1 січня 2019 року національних стандартів на деревину, гармонізованих […]