Чужих дітей не буває: Свалявський обласний будинок незабаром одержить новий мікроавтобус та матиме сухі дрова

5 років ago admin 0

Сьогодні, 28 листопада, у Генеральному консульстві Угорщини в м.Ужгород відбулася безпрецедентна подія – урочисте підписання заяви про наміри між Свалявським обласним будинком дитини та дипломатичним відомством, що передбачає фінансову допомогу з боку угорського уряду на потреби сиротинця та поліпшення умов проживання для сотні покинутих батьками маленьких діток.

Участь у заході взяли: голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль, перший заступник голови облради Йосип Борто, Генконсул Угорщини в м.Ужгород Йожеф Бугайла, заступник директора департаменту охорони здоров’я ОДА Єлизавета Біров, головний лікар обласного дитбудинку Володимир Бейреш, представники мас-медіа та дипломати.

Під час прес-конференції Йожеф Бугайла на правах приймаючої сторони зауважив, що, відвідавши разом з Йосипом Борто на початку листопада п.р. згаданий дитячий заклад, був вражений від «чотирьохколісного металобрухту», який вже як експонат «прикрашав» подвір’я сиротинця. Мова йде про 25-річний мікроавтобус марки Toyota, пробіг якого сягав 600 тис км,який морально та фізично вже зношений та повністю використав свій ресурс. Другу, не менш важливу проблему, яку озвучив головний лікар дитбудинку перед дипломатом, це – побудова  навісу для сушки та зберігання 350 складометрів дров, якими щороку користуються взимку для опалення приміщення дитячого закладу, загальною площею 5,6 тис кв м. Тоді Генконсул пообіцяв пролобіювати перед урядом Угорщини надати фінансову допомогу на потреби сиротинця. Що і зробив.

– Попри складні відносини між Києвом та Будапештом, Угорщина демонструє й надалі мирну політику та сприяє розвитку країні-сусідці, – підкреслив Йожеф Бугайла, додавши: – Побувавши в дитячому будинку та заглянувши в очі малечі, не зміг не відгукнутися на проблеми сиротинця. Особисто відвіз всі необхідні документи у Міністерство зовнішньої економіки та закордонних справ Угорщини, яке, не вагаючись, до кінця цього року виділяє необхідну фінансову допомогу для придбання нового мікроавтобуса та будівництва навісу для сушки дров на суму в еквіваленті 1,4 млн грн.

Геннадій Москаль у своїй промові щиро подякував уряду Угорщини за постійну увагу та суттєву гуманітарну допомогу Закарпаттю та його мешканцям. Особливо, коли мова йде про вакцинацію дітей, чи-то придбання сучасного медобладнання для лікарень. Не секрет, що МОЗ України принципово не реагує на потреби медзакладів краю, на волання людей про інсулін та протитуберкульозних препаратів, які мають централізовано та безкоштовно надаватися хворим. У свою чергу, Угорщина блискавично відреагувала та надала 5 тис доз вакцин проти кору,регулярно запрошує на відпочинок закарпатських дітей і приймає на реабілітацію військовослужбовців із зони бойових дій на Донбасі та багато-багато інших гуманітарних проектів.

– Зараз 5,5 тисяч краян, хворих на цукровий діабет, потребують інсулін. Угорщина знов подала руку допомоги і вже шукає можливість придбати у країнах ЄС необхідну кількість інсуліну, якого є 27 видів (!). Бо кожна інсулінозалежна людина має свою індивідуальну дозу препарату, особливо коли мова йде про дітей та вагітних жінок, – констатував Геннадій Москаль, додавши, що ніякі «розбірки» у вищих ешелонів влади не вплинуть на гуманітарну та благодійну підтримку з боку Угорщини.

Зі свого боку Йосип Борто від імені голови облради та всього депутатського корпусу висловив подяку угорській стороні, яка мудро підходить до врегулювання двосторонніх відносин, надаючи перевагу здоров’ю дітей, їх комфортного розвитку та життя. Як от-от зараз.

– Відвідавши Свалявський дитячий будинок, приємно був вражений, що понад 100 маленьких вихованців живуть в достатньо хороших умовах, а тамтешні вихователі оточують їх теплом та турботою, – зауважив Йосип Йосипович, додавши: – Водночас, крім позитивних моментів, я побачив три першочергові проблеми закладу, дві з яких вже на стадії вирішення. Переконаний, що після такої суттєвої допомоги, рівень дитячого закладу стане якіснішим, а умови життя діток комфортним та затишним.

Головний лікар Свалявського обласного будинку дитини Володимир Бейреш також подякував угорським меценатам та розповів про функціонування закладу, який призначений для виховання дітей-сиріт, дітей позбавлених батьківського піклування, а також дітей, які ще не мають визначеного статусу. Наразі в дитячому будинку перебуває 110 вихованців віком від народження до 3,5 рочків.

На завершення Володимир Бейреш та Йожеф Бугайла в урочистій обстановці підписали заяву про наміри, які передбачають до кінця 2018 року за кошти уряду Угорщини придбання та передачу нового мікроавтобуса, а також будівництво навісу  для сушки дров.

Прес-служба Закарпатської облради

10
01
02
03
04
05
06
07
08
09
11
12