На Закарпатті вшанували пам’ять жертв голодоморів

5 років ago admin 0

У суботу, 24 листопада, в Ужгороді вшанували пам’ять жертв злочину геноциду проти Українського народу у 1932-1933 роках. Тоді через штучно застосований голод сталінським тоталітарним режимом вмирало майже 25 тисяч співвітчизників щодня.

Участь у заході взяли керівники області – в. п. голови облради Йосип Борто, голова ОДА Геннадій Москаль, міський голова Ужгорода Богдан Андріїв, представники дипломатичних кіл, керівники правоохоронних та контролюючих структур, духівництво, військовослужбовці, а також мешканці міста.

Пам’ятні заходи розпочалися із відкриття монументу «Свіча пам’яті», який встановлено на набережній Незалежності. У своїй промові Йосип Йосипович зазначив, що нині важко повірити у жахіття, яке у тридцятих роках минулого століття приготувала тоталітарна комуністична машина для українського народу.

 – У ці дні разом з нами уся міжнародна спільнота засуджує страшний злочин, який позбавив життя майже 10 мільйонів наших співвітчизників. Глибоко символічним є те, що у ці дні у різних куточках світу відбувається міжнародна акція «Запалимо свічку пам’яті!», присвячена 85-м роковинам Голодомору. Дорога у майбутнє пролягає через минуле. Треба осмислити власне минуле, зрозуміти його, щоб історія не повторилась, щоб геноциду більше не зазнала жодна нація на нашій землі, – підкреслив Йосип Борто.

Дійство продовжилося надзвичайно зворушливою поетичною композицією у виконанні маленької ужгородки. Далі священнослужителі відправили чин панахиди за жертвами геноциду Українського народу та освятили меморіальний монумент. Присутні вшанували пам’ять жертв Голодоморів хвилиною мовчання та залишили лампадки і символічні колоски пшениці біля підніжжя монументу.

Щороку у цей день співвітчизники запалюють свічки біля меморіальних монументів та на підвіконнях своїх помешкань, на знак жалоби і скорботи за загиблими під час Великого голоду – найбільшої трагедії в історії української нації.

Прес-служба Закарпатської облради

DSC_0576
DSC_0484
DSC_0488
DSC_0491
DSC_0494
DSC_0499
DSC_0508
DSC_0527
DSC_0529
DSC_0541
DSC_0544
DSC_0569