Михайло Рівіс: Давайте зробимо Закарпаття показовим регіоном із залученням усіх можливих коштів Євросоюзу

5 років ago admin 0

Сьогодні, 5 березня  відбулася зустріч голови облради Михайла Рівіса та його першого заступника Йосипа Борто з Послом із особливих доручень відділу двостороннього співробітництва Департаменту стратегічних комунікацій МЗС України Миколи Балтажи, якого супроводжував т.в.о. Представництва МЗС України в м.Ужгород Михайло Дзихор.

У ході зустрічі дипломат зазначив, що йому подобається наш край і свій робочий день розпочинає оглядом новин із Закарпаття. Тож знає, що Угорщина надає велику допомогу угорській нацменшині у різних сферах життя і Закарпаттю в цілому. І хотів би почути від місцевої  влади про реальний стан речей.

Михайло Рівіс був гранично відвертим і  чітко наголосив, що Угорщина співпрацює із Закарпаттям у рамках транскордонного та міжрегіонального співробітництва. Саме завдяки Угорщині вдалося створити унікальне Європейське об’єднання ТИСА (ЄОТС ТИСА) та виграти два великі  інфраструктурні проекти стосовно Закарпаття. Один відомий як ZeroWaste (Нуль відходів). Інший проект – «Екологічна оцінка можливостей відновлення природних ресурсів у Солотвино- РЕВІТАЛ 1». А це кілька мільйонні суми євро. Це об’єднання зареєстроване в Брюсселі, а в Україні, на жаль, урядовці донині не спромоглися затвердити Порядок реєстрації таких об’єднань. Виграні проекти стосуються надважливих для життя краю питань, які через відсутність підтримки з  центру вирішуватимемо самотужки. Прем’єр-міністр України побував на Закарпатті аж один раз. Щодо допомоги з боку Угорщини, то  вона надається у галузі освіти, охорони здоров’я, доставляються  в райони вакцини, медобладнання для фапів, амбулаторій сімейної медицини, сирітських будинків, де проживають та обслуговуються представники різних національностей, що населяють Закарпаття.

Нині також  гостро стоять  питання:  облаштування до євростандартів пунктів пропуску на кордонах, де інвесторам доводиться вистоювати багатогодинні  черги; вщент розбиті дороги; відновлення діяльності аеропорту «Ужгород», який існує  наразі  за кошти обласного бюджету. Оскільки допомоги чекати нізвідки,  налагоджуємо співпрацю з різними регіонами європейських країн. Так, за 11 років співробітництва з Височиною ЧР  уже зреалізовано спільних проектів на суму понад 80 млн грн.

М.Рівіс зауважив, що неодноразово і наполегливо переконував вищу владу зробити  із Закарпаття показовий регіон із залученням усіх можливих коштів Євросоюзу для його розбудови. Адже  на розбудову доріг Львівщини уряд виділяє  2 млрд грн, Закарпаттю – 500 млн грн, – зазначив він.

Йосип Йосипович також  наголосив на високій ефективності допомоги Угорщини, яка надається усім закарпатцям без виключення.  Свідченням цьому є спецавтомобіль, подарований  у рамках благодійної допомоги Свалявському дитбудинку, де, до речі,  немає жодної угорськомовної дитинки. У перспективі – фінансування будівництва сушки для дров та перекриття даху сиротинця. Крім того,  коштом Угорського уряду надано медобладнання у райлікарню Великоберезнянщини та проведено сучасний ремонт  дитячого відділення у Виноградівській райлікарні, де оздоровлюється 75 % малих українців.

На завершення Посол Микола Балтажи подякував за відверту розмову та відмітив конструктивність міжнародної співпраці Закарпаття, що націлена на розвиток дружби між народами.

                                                              Прес-служба облради

DSC_0093
DSC_0099
DSC_0110
DSC_0113