Симфонічний оркестр Закарпатської обласної філармонії з успіхом представив в Угорщині мистецький проект „Україна в часіˮ

5 років ago admin 0

22 11

Передувала цій поїздці довга і ретельна підготовка. А почалося все з того, що Закарпатська обласна філармонія взяла участь у цьогорічному конкурсі культурно-мистецьких проектів, оголошеному Українським культурним фондом. І потрапила до числа переможців: з понад семиста проектних заявок було обрано близько трьохсот кращих робіт, які й отримали гранти Українського культурного фонду. Проект Закарпатської обласної філармонії передбачав міжнародне партнерство і мав на меті презентувати українське професійне музичне мистецтво за кордоном.

Довірили таку відповідальну справу симфонічному оркестру. Важливо було показати наш культурний національний продукт як сучасне європейське мистецьке явище. А ще привернути увагу світової спільноти до однієї з найтрагічніших сторінок історіїукраїнського народу. Цей задум було втілено через дві різні концертні програми: мешканцям м. Варполото ужгородські музиканти подарували великий святковий концерт із творів українських композиторів, а в Будапешті виступили у церкві Св. Михайла з Концертом-реквіємом жертвам Голодомору 1932-1933 рр.

Крім Українського культурного фонду реалізації проекту „Україна в часіˮ суттєво допомогли також Товариство української культури в Угорщині (голова – Ярослава Хортяні) та Державне самоврядування українців Угорщини в м. Варполото (очільниця – Ярослава Сабо). Тамтешня публіка щиро приймала артистів Закарпатської обласної філармонії, а вони віддячили їй майстерним і натхненним виконанням шедеврів української композиторської школи. Виступи нашого колективу з однаковим захватом сприймали як представники української діаспори, так і пересічні глядачі. Краса і глибина музики українських геніїв, винятково професійне, піднесене, злагоджене звучання солістів та оркестру під орудою диригента Вікторії Свалявчик-Цанько створили неповторну атмосферу у залах і нікого не залишили байдужим.

Завершиться мистецький проект „Україна в часіˮ 22 листопада у Закарпатській обласній філармонії концертом симфонічного оркестру до 85-х роковин Голодомору. У програмі – увертюра до опери „Тарас Бульбаˮ М. Лисенка, „Привітальна увертюраˮ і „Новелаˮ Є. Станковича, „Гуцульський триптихˮ і „Мелодіяˮ М. Скорика, твори закарпатських композиторів Д. Задора, І. Мартона, В. Теличка. Прозвучить також музика М. Вігули – талановитого композитора, гітариста і педагога, нашого земляка, який вже понад 10 років живе і працює в Угорщині, а свій біль через трагічні події на Сході України висловив у творі-присвяті воїнам АТО. Разом із симфонічним оркестром Закарпатської обласної філармонії у концерті візьмуть участь солісти: заслужені артисти України Діана Гавата (віолончель) і Ференц Томич (кларнет), Тарас Попович (флейта), пісню-реквієм „Плавле качаˮ виконає соліст камерно-інструментального ансамблю „Угорські мелодіїˮ Іштван Халус (баритон). Диригент – заслужена артистка України Вікторія Свалявчик-Цанько. Ведуча – музикознавець Наталія Піцур. Початок о 18.30. Вхід вільний.

Довідково: Український культурний фонд – державна установа, створена у 2017 році з метою сприяння розвитку національної культури та мистецтва в державі, забезпечення сприятливих умов для розвитку інтелектуального та духовного потенціалу особистості і суспільства, широкого доступу громадян до національного культурного надбання, підтримки культурного розмаїття та інтеграції української культури у світовий культурний простір. Діяльність фонду спрямовується та координується Міністерством культури України.

                                                         Підготувала Таїсія Грись