Вучківському шкільному лісництву виповнилося піввіку

5 років ago admin 0

            Трапляються і в молодіжних осередках поважні ювілеї: саме 50 років тому було створено Вучківське шкільне лісництво. Воно стало подібним піонером не лише на одній Міжгірщині, але й всього Закарпаття, що асоціюється із “зеленим океаном”, бо суцільно буяє лісовими масивами.  

            Цей задум спав на думку тодішнього лісничого Вучківського лісництва Йосипа Лоя, учасника Другої світової війни. Його намір охоче підтримала місцева восьмирічна школа. З приводу сприяння цього учнівського підрозділу обов’язково слід згадати колишнього директора навчального закладу, заслуженого працівника культури УРСР, учасника Першого з’їзду народних комітетів Закарпаття Петра Продана, який, до речі, наступного року відзначить сторічний життєвий ювілей, а також вчительку біології Ганну Юрик. Першим юним лісничим шкільного лісництва бав його син Володимир,  його помічник Василина Химчук, а інспектором лісівницьких заходів дочка батька лісничого – Ганна Лой. На спеціально відведеному кварталі діти вчилися любити ліс і працювати в ньому: саджали молоді деревцята, в тому числі біля контори лісництва виростили-виплекали сад, заготовляли насіння цінних порід дерев та кущів, корми для ситої зимівлі фауни, збирали дикоростучі плоди… Брали активну участь у лісівницьких зльотах, багаторазово стимулювалися за свій благородний труд, в тому числі поїздками в Ужгород, древній Львів, навіть столицю – Київ.

            З покоління в покоління оновлюються ряди шкільного лісництва. І теперішнє поповнення особливо дбає про навколишню рекреацію, догляд за взірцевим розсадником, якому теж за півстоліття. Під керівництвом теперішнього лісничого Вучківського лісництва Андрія Романишина тут зростають туя західна, ялівець козачий, кипарисовик Лавсона, ялина канадська, самшит тощо. Два роки тому шкільна молодь оновила і ветхий фруктовий сад біля контори новими саджанцями. Саме завдяки учнівському лісництву чимало вучківчан у подальшому дорослому житті одягнули форму охоронців зелених скарбниць і стали прикладом стражів лісових нив. З-поміж них, наприклад, Олег Юрик – теперішній помічник лісничого тутешнього лісництва, який бездоганно справляється з своїми професійними обов’язками. “Ми будемо докладати максимум залежних від нас зусиль, щоб співпраця з юнню мала діловий ефект”, — сповіщає директор ДП “Міжгірське лісове господарство” Іван Барна. У підтвердження його слів – свіжий конкретний факт: біля контори облаштовано навчальний майданчик, на якому розміщено стенди з електронним обліком дерев, класифікацією типів лісів  Українських Карпат, шифрованими написами на стовпах, що розкривають зміст лісогосподарських заходів.

            На знімку: учбовий майданчик біля контори лісництва, що у пригоді юним лісівникам.

Василь ПИЛИПЧИНЕЦЬ.

Фото автора.             

            Трапляються і в молодіжних осередках поважні ювілеї: саме 50 років тому було створено Вучківське шкільне лісництво. Воно стало подібним піонером не лише на одній Міжгірщині, […]