Як в Ужгороді вирішуються питання нацменшин міський голова Богдан Андріїв обговорив із головою Офісу Ради Європи Мортеном Енбергом

5 років ago admin 0

Ужгородський міський голова Богдан Андріїв сьогодні зустрівся з головою Офісу Ради Європи, представником Генерального секретаря Ради Європи з питань координації програм співробітництва Ради Європи Мортеном Енбергом. На розмові також були присутні віце-президентка ромського жіночого фонду «Чіріклі» Земфіра Кондур та депутат Ужгородської міськради Юрій Мандич.

Мортен Енберг цікавився життям в Ужгороді ромської та інших громад національних меншин, їх співпрацею з міською владою, пріоритетами в роботі керівництва міста, що дає децентралізація тощо. Відзначив, що вже не вперше в Ужгороді, радіє позитивним змінам у місті.

Земфіра Кондур наголосила, що Ужгород – єдине місто, де системно вирішують ромські питання, тільки тут створена і активно працює Координаційна рада з питань захисту та інтеграції в українське суспільство ромських національних меншин. Напередодні з ромськими поселеннями і як ведеться робота з легалізації забудови у таких місцях знайомилася також народний депутат України Ірина Суслова.

За словами Мортена Енберга, робота міської влади Ужгорода з вирішення проблем ромської спільноти дуже важлива, вже реалізовані кроки можуть стати пілотними для інших міст та регіонів України, тому ужгородців запрошуватимуть ділитися своїм позитивним досвідом. «Приклад Ужгорода – це для нас також хороша база, щоб ставити питання перед посадовцями в Києві, проводити переговори з фондами та організаціями для вирішення питань, залучення коштів, реалізації проектів», – вважає голова Офісу Ради Європи в Україні.

Міський голова Богдан Андріїв розповів про зростання коштів на розвиток міста, яке відбулося завдяки децентралізації, однак уже не перший рік триває і скорочення цих можливостей, оскільки все більше фінансових зобов’язань перекладають на місцеві бюджети, через це чимало програм уже залишилися без фінансування. Ужгороду необхідно вирішити питання переробки сміття, ремонтів, розбудови і заміни мереж, насамперед водопостачання та водовідведення, ремонтів інфраструктури, побудови нових школи і садочка, адже освітніх закладів не зводили в місті ще з радянських часів.

Депутат міської ради Ужгорода Юрій Мандич акцентував, що міська влада і депутати значну увагу приділяють вирішенню питань ромської громади, яку в депутатському корпусі представляють 2 депутати. У мікрорайоні «Радванка» розробляється детальний план території для подальшої побудови житла для ромів, є пілотний проект. Однак на численні звернення до ряду міністерств про можливості співфінансування отримали відповідь, що тільки за рахунок місцевого бюджету, тому шукають можливості залучення коштів з інших джерел. Якби була можливість допомогти місцевим бюджетам – в Ужгороді були б суттєві зрушення у питаннях будівництва житла для ромської громади, – запевнив Юрій Васильович.

Міський голова Богдан Андріїв відзначив, що пріоритетами для міської влади є і забезпечення для ромів рівних з усіма можливостями отримати якісну медичну допомогу та залучити всіх ромських дітей до навчання в школі. «Ми зробили капітальний ремонт із заміною системи опалення в амбулаторії загальної практики сімейної медицини на вулиці Гранітній неподалік місця компактного проживання ромів», –додав Богдан Євстафійович.

Мортен Енберг сказав, що сподівається вже незабаром прибути до нас знову для обговорення детальних проектів і механізмів вирішення в Ужгороді питань представників нацменшин.

1 of 6