Зроблене у 2018-му та заплановане на 2019–ий у сфері надання адміністративних послуг обговорили на конференції в Києві

5 років ago admin 0

Про стан та перспективи реформування системи надання адміністративних послуг, децентралізацію повноважень у цій сфері йшлося на конференції, яка відбулася днями в Києві.

У зібранні взяли участь близько 200 учасників – представників Центрів надання адміністративних послуг, зокрема об’єднаних територіальних громад, представників обласних та районних державних адміністрацій, сільських та міських рад з усіх регіонів України. Долучилися також неурядові організації Всеукраїнська асоціація ЦНАП, Центр політико-правових реформ й Асоціація об’єднаних територіальних громад.

У роботі конференції, однією з цілей якої став обмін досвідом та кращими практиками реформування системи надання адміністративних послуг, взяла участь і заступник начальника ЦНАПу Ужгородської міської ради Леся Крайниківська.

Формат конференції дозволив учасникам не тільки дізнатися про актуальний стан надання адміністративних послуг та заплановані законодавчі зміни безпосередньо від представників профільних центральних органів виконавчої влади, а й отримати вичерпні відповіді на всі запитання та запропонувати свої рішення існуючих проблем.

Підводили і результати роботи у сфері надання адмінпослуг у 2018 році. Це:

– забезпечення добровільного об’єднання територіальних громад, що дозволило новоутвореним органам місцевого самоврядування отримати нові повноваження, зокрема у сфері реєстрації місця проживання, архітектурно-будівельного контролю, реєстрації бізнесу та нерухомості;

– розширення переліку найбільш популярних послуг Держгеокадастру, які можна отримати онлайн https://e.land.gov.ua. Зокрема, цього року запроваджено послугу надання картографічних матеріалів через електронний кабінет;

– створення онлайн-платформи для здійснення декларативних процедур у будівництві «Прозора ДАБІ»: https://e-dabi.gov.ua ;

– налагодження електронної взаємодії між державними реєстрами;

– оптимізація та автоматизація роботи бек-офісів ЦНАП;

– реінжиніринг та спрощення процедур надання послуг;

– переведення в онлайн пріоритетного переліку послуг;

Також окреслили основні напрямки роботи у 2019 році, якими стануть:

– створення механізму передачі ЦНАП при РДА до ОМС;

– посилення ролі МЕРТ в координації діяльності ЦНАП на законодавчому рівні;

– посилення відповідальності посадових осіб суб’єктів надання адмінпослуг за порушення законодавства;

– посилення мотивації у роботі адміністраторів, зокрема, через збільшення їх заробітної плати;

– забезпечення регулярного навчання адміністраторів ЦНАП як із загальних питань, так і з конкретних сфер надання адмінпослуг;

– продовження реінженірингу та спрощення процедур надання послуг, зокрема, в частині визначення певних термінів (“зберігання справ (у т.ч. електронних)” тощо), спрощення процедур надання послуг тощо.

Конференцію організували Міністерство економічного розвитку і торгівлі України спільно з Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України за підтримки проекту «Реформа управління на сході України ІІ», що виконується компанією Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH за дорученням Федерального Уряду Німеччини.